WikiLeaks’in kurucusu Assange, ABD’ye iade kararını Yargıtay’a taşıyabilecek

Yüksek Mahkeme, Assange’ın avukatlarının karara itiraz etmek için Yargıtay’a gitme talebini yerinde buldu.Lakin karara nazaran, Assange’ın …

WikiLeaks’in kurucusu Assange, ABD’ye iade kararını Yargıtay’a taşıyabilecek

Yüksek Mahkeme, Assange’ın avukatlarının karara itiraz etmek için Yargıtay’a gitme talebini yerinde buldu.

Lakin karara nazaran, Assange’ın avukatlarının evvel Yargıtay’dan itiraz müsaadesi alması gerekecek. Bu müsaade talebi onaylanırsa ABD’ye iade konusu temelden görüşülebilecek. Müsaade müracaatının 14 gün içinde yapılması gerekiyor.

Dava müddetince Assange, Londra’nın dışındaki Belmarsh Hapishanesi’nde tutulmaya devam edecek.

ABD, Assange’ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğu dahil 18 cürümden yargılamak için İngiltere’den iadesini istiyor.

İade edilmesi durumunda 175 yıla kadar mahpus cezası alabileceği belirtilen Assange’ın destekçileri ve avukatları, Assange’ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda siyasi hedef güdüldüğünü, akıl sıhhatinin risk altında olduğunu ve ABD hapishanelerindeki şartların İngiltere’nin insan hakları maddelerini ihlal ettiğini belirtiyor.

ABD, Assange’ın yayımladığı evraklarla kendileri ismine çalışan Irak ve Afganistan’daki lokal işçi yahut muhbirlerin hayatını riske attığını öne sürerek gazetecilik yahut yayıncılığın hata sürece müsaadesi vermediğini savunuyor.

Basın örgütleri ise Assange’ın yayımladıkları nedeniyle yargılanmasının makûs örnek oluşturacağını ve bundan sonra ABD’nin rastgele bir gazeteciyi casusluk suçlamasıyla yargılayabileceğini vurguluyor.

DAVA SÜRECİ

Assange’ın kurduğu WikiLeaks, 2010’da, ortalarında ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği cürümleri da delillendiren çok sayıda zımnî belgeyi yayımlamıştı.

ABD’nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç’e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012’de Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange, Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve “kefaletle özgür bırakılma koşullarını ihlal etmekten” tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konulmuştu.

Mahkeme, Assange’ı bu kabahatten 50 hafta mahpusa mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange’ın iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verilmişti.

Duruşmaların akabinde 4 Ocak 2021’de Assange’ın intihar riskinin yüksek olduğunu ve ABD hapishanesinde özel idari tedbirlere tabi tutulacağını, bilhassa de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle “gerçek bir risk altında” olduğu gerekçesiyle ABD’nin iade talebi reddedilmişti. ABD ise karara itiraz etmişti.

ABD, temyizi kazanabilmek için WikiLeaks kurucusunun yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulmayacağı ve mahpus cezasını ülkesi Avustralya’da çekebileceği taahhüdünde bulunmuştu.

Savunma takımı ise CIA’in, Assange’ı Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinde saklandığı sırada kaçırma ve öldürme planı yaptığına ait haberleri destek göstererek can güvenliğine vurgu yapmıştı.

10 Aralık’ta Yüksek Mahkeme, verilen teminatları kâfi bularak alt mahkemenin kararını bozmuş ve Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetmişti.

Bunun üzerine Assange’ın savunma grubu, davayı Yargıtay’a taşımak için Yüksek Mahkeme’ye müsaade müracaatında bulunmuştu.

HAVA ULAŞIMINA KAR MANİSİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ