Türkiye’nin yeni yerli ve milli kamikaze İHA’sı ‘Deli’ ilk defa görücüye çıktı… Envantere gireceği tarih de belli oldu!

Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen kamikaze insansız hava araçlarına (İHA) bir yenisi daha eklendi; ‘Deli’. Titra Teknoloji’nin geliştirdiği Deli, SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO’da ilk defa görücüye çıktı.

Türkiye’nin yeni yerli ve milli kamikaze İHA’sı ‘Deli’ ilk defa görücüye çıktı… Envantere gireceği tarih de belli oldu!

özellikleriyle dikkat çekiyor. Yüksek etki çapına sahip harp başlığıyla görev yapacak olan Deli Taktik Kamikaze Sistemi, Otonom ve manuel operasyonel yeteneklere sahip ve modüler yapısıyla kolayca taşınıp, 15 dakikadan kısa sürede kullanıma hazır hale geliyor. Karıştırma önleyicilerle güvenlik seviyesi artırılan Deli, saatte 80 kilometre seyir hızına, 180 kilometre maksimum hıza ulaşabiliyor. Deli, 3 bin 500 metre maksimum irtifa, 150-500 metre operasyonel irtifa ile muharebe sahasına çıkmaya hazırlanıyor.

Titra Teknoloji Genel Müdürü Davut Yılmaz, Deli’ye ilişkin bilgi verdi. Deli Projesi’nin yaklaşık 2 yıl önce başladıklarını belirten Yılmaz, mümkün olduğu kadar maliyet etkin, elle veya katapulttan fırlatılabilir sabit kanatlı kamikaze İHA geliştirmek için yola çıktıklarını söyledi. Yılmaz, testlerde sona geldiklerini, yıl sonunda envantere katılabilecek seviyeye ulaşmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

KENDİ SINIFINDA İDDİALI!

Davut Yılmaz, projenin geldiği aşamayı ve Deli’nin benzer ürünlerden farklarını anlattı:

Deli şu anda 1 saatten fazla, 75 dakika havada kalabiliyor, 85 kilometreye kadar gidebiliyor, 3,1 kilogram civarında bir harp başlığı var. TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği harp başlığı, çok önemli bir mühimmat. Deli Projesi’nin kendi sınıfından dünyada çok iyi bir yerde konumlanacağını düşünüyoruz. Üç temel üstünlüğe sahip. Birincisi, maliyet etkin olması. Çünkü kamikazeyi bir kere kullanma durumunuz var, ikinci kez kullanmayacağınız için ucuz olması tercih ediliyor. Biz de bu konseptle tasarım yaptık. İkincisi, harp başlığı, bunun Deli’yi çok öne çıkaracağını düşünüyoruz. Üçüncü özelliği de otonomi kabiliyeti. Otonomi özellikleriyle kendi geliştirdiğimiz algoritmalar sayesinde, Deli’nin çok fark yaratacağını düşünüyoruz.”

‘DELİ’ İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Deli’nin uçuş ve dalış testlerinin devam ettiğini ve patlatma testleri aşamasına ulaştıklarını dile getiren Yılmaz, birkaç ay içinde bu testleri de tamamlamayı planladıklarını aktardı.

Yılmaz, endüstriyel casusluk gibi kaygılar dolayısıyla fuarda gerçek ürün yerine konsept modeli sergiledikleri bilgisini verdi.

Davut Yılmaz, ürünün isim tercihine ilişkin ise, “İki yerden esinlendik. Birincisi bir açılımı var kendi içimizde kullandığımız, Düşük Maliyetli Elle Atılabilir İHA’nın aslında kısaltması. İkincisi dedan gelme, uyarlama bir kelime. Malum Osmanlı’da ‘Deliler Birliği’ vardı. En önde giden, savaşan birlik ve insanlar, bir de bundan esinlendik.” dedi. 

(AA)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ