Türk taşımacıların Rusya çilesi sona eriyor
Türkiye-Rusya taşıma kotalarında uçak krizi öncesi döneme döndü. İki ülke arasında yapılan toplantıda, Rus tarafı 6 bin adet transit geçiş belgesini vermeyi kabul etti.

Rusya ile Türkiye arasında yapılan Kara Ulaştırması Karma Komisyon (KUKK) toplantısında taşıma kotalarında uçak krizi öncesi şartlara geri dönüldü. Toplantıda atılan imzalarla iki ülke arasında gerilen ilişkilerle taşımacılar için çok zor geçen bir dönem de sona ermiş oldu.
Dünya’da yer alan habere göre UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener anlaşma ile Rusya ile ulaştırma konusunun normalleşmesi yolunda çok önemli bir adım atıldığını söyledi. “Taşıma kotaları gibi konularda uçak krizi öncesi şartlara dönüldü” diyen Şener, iki tarafın da sürücülerinin vize alma prosedürünün kolaylaştırılması yolunda da girişimlerin Dışişleri Bakanlıkları nezdinde başlayacağını açıkladı. Şener, “Bu uzlaşmadan dolayı çok mutluyuz. Şartların eskiye dönmesi her iki ülke için de faydalı olacak” ifadelerini kullandı.
Vize konusu Mayıs’a kaldı
Türkiye-Rusya KUKK Toplantısı 8 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantının ilk gündemi olan sürücü vizeleri hususunda Türk tarafı da, Rus tarafı da sürücü vize alımında yaşanan sorunları ve zorlukları paylaştı. Rus tarafı, vizenin kolaylaşması amacıyla davetiyelerin Gürcü taşımacılara uygulanan sistem doğrultusunda, Rus yetkili kurum aracılığıyla Türk taşımacılarına daha kolay ve daha hızlı davetiye verilmesini önerdi. Vizelerin pahalanmasına neden olan aracıların aradan çıkacağını belirtti. Türk tarafı ise temel olarak vizenin kalkması talebini yineledi. Vize kolaylaşması için ise davetiye olmadan ulaştırma bakanlıklarının birbirlerine göndereceği sürücü listeleri çerçevesinde vize verilmesi talep etti. Rus tarafı davetiye olmadan vize verilmesinin Rusya’da mümkün olmadığını, bunun için hükümetler arası anlaşma olması gerektiğini iletti. Konu Mayıs ayı içerisinde gerçekleşecek dışişleri bakanlıklarının toplantısında müzakere edilecek.
Ukrayna güzergahında kullanılamayacak
Rus tarafı yeni geçiş belgesi kotası veya artışına şu aşamada cevap verilemeyeceğini 2012 kotasının baz alınabileceğini ve geçen süre göz önüne alınarak kotadan kalan rakamın teati edileceğini belirtti. Yoğun süren müzakereler sonucunda Rus tarafı 6000 adet transit geçiş belgesini vermeyi kabul etti. Rus tarafı verilecek Rus transit geçiş belgelerinin Türk ihracat ürünleri için Ukrayna-Rusya-Kazakistan veya Kırgızistan güzergahında kullanılamayacağını bildirdi. 2017 yılı için ise Rus tarafı, uzun süren müzakereler sonunda Türk tarafına 5 bin 300 adet normal, 670 adet frigorifik ikili geçiş belgesi vermeyi kabul etti. 2018 yılı geçiş belgesi kotasını belirlemek için taraflar 2017 yılı sonunda tekrar bir araya gelecekler.
İzin 22 Mayıs’ta verilecek
Rus tarafında süren resmi tatiller nedeniyle Türk taşımacılarının geçiş belgeleriyle Rus topraklarına giriş izninin 22 Mayıs tarihinde verilmesi bekleniyor. 2017 yılı geçiş belgeleri 31 Ocak 2018 tarihine kadar geçerli olacak. Rusya ile yaşanan gelişmeleri derneğin sitesinden duyuran UND yetkilileri, “1,5 yılı aşkın bir süredir, Rusya’ya ve Rusya üzerinden transit taşıma yapamayan Türk taşımacılarının mağduriyetinin sona ermesine vesile olan resmi kurumlarımıza, tam 5 yıl sonra ilk defa Rus Ulaştırma Bakanlığı ile protokol imzalama başarısı gösteren Heyet Başkanımız Nurhan Tüfekçioğlu’na, başarılı yönetimi ve KUKK toplantısı organizasyonu için gösterdiği yoğun çaba adına sektörümüz adına şükranlarımızı arz ederiz” açıklamasını yaptı.
Türk Akımı’na ilk kazma
Rus devi Gazprom önceki gün Türk Akımı için inşaat çalışmalarına başlanıldığını duyurdu. Allseas Group şirketinin Audacia adlı gemisi, Karadeniz’in Rus kıyısından itibaren deniz altından boru döşemeye başladı. Türk Akımı boru hattı, Rusya’dan çıkarak Karadeniz’i geçecek ve Türkiye’ye ulaşacak. Gazprom bu hatla Ukrayna’dan geçmek zorunda kalmadan güney Avrupa’ya gazını ulaştırabilecek. Gazprom CEO’su Alexei Miller yaptığı yazılı açıklamada, Türk Akımı projesinin 2019 yılı sonunda tamamlanmış olacağını söyledi. MALİYET 13 MİLYAR $Gazprom daha önce, Karadeniz’de boru döşeme işlemine 2017’nin ikinci yarısında başlanacağını duyurmuştu. Projenin maliyeti 2014 yılında 12-13 milyar dolar arasında belirtilmişti. Yıllardır güney Avrupa’ya doğrudan doğalgaz ulaştırmanın yolunu arayan Gazprom’un daha önce hazırladığı Güney Akım projesine AB itiraz etmişti.
Ekonomi kurmaylarının domates kararı: Ahmet yiyemiyorsa İvan’a da yok
Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, cuma gecesi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in başkanlığında toplandı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve ilgili bakanlıkların katılımı ile yapılan toplantıda, enflasyondaki çift hane seyrine ilişkin bazı sert tedbirler alınması kararlaştırıldı. Habertürk’te yer alan habere göre, toplantıda, Ekonomi Bakanlığı’nın ihracat ve ithalat politikasını, enflasyona etkilerini de hesaplayarak belirlemesi kararlaştırıldı.Buna göre, ithalat ve ihracata karar verilirken, ürün piyasalarındaki arzın, enflasyona etkisi dikkate alınacak. Arz sıkıntısı yaşanan ürünlerde ithalata izin verilirken, ihracatı da kısılabilecek. Örneğin, domates arzı iç piyasanın talebini karşılamaya ancak yetiyorsa, domates ihracatı ertelenebilecek. Böylece fiyat artışı önlenecek. Gerekiyorsa, domates ithalatı dahi yapılabilecek. Piyasadaki ürün miktarı artırılarak, fiyattaki artış frenlenecek.Soğuk zincir teşvikiToplantıda, lisanslı depoculuk alanında alınan kararların piyasaya etkileri de değerlendirildi. Son dönemde lisanslı depo sayısındaki artışın olumlu bulunduğu kaydedildi. Aynı zamanda, tarımsal ürünlerin taşınması için lojistik ve soğuk zincir alanında verilecek desteklerin hızlı şekilde netleştirilmesi kararı alındı. Bu amaçla lojistik destekleri için verilecek teşviklerin bütçesi hesaplanacak.Üretim aylık izlenecekKomitede, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aylık olarak tüm ürünlerin üretim miktarıyla ilgili analiz ve öngörüde bulunması da istendi. Buna göre, bakanlık, örneğin, domates ya da soğanın, o dönemde üretim miktarının ne kadar olacağını, ekim miktarlarını da dikkate alarak öngörecek. Böylece, ithalat kararları için daha erken harekete geçilebilecek.Yasak kalkacak fiyat düşecek’Domates fiyatları 1-2 haftaya düşmeye başlayacak’Bizden alıp Rusya’ya satıyorlar
Otomotiv ihracatı yüzde 12 arttı
Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 12 artarak 2,3 milyar dolarak olarak gerçekleşti.Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü ve son 11 yıldır üst üste ihracat şampiyonu olan otomotiv, yükselişini nisan ayında da sürdürdü.Mal grupları bazında binek otomobil ihracatı yüzde 61 artışla 968 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 7 yükselişle 140 milyon dolar oldu. Otomotiv yan sanayi ihracatı ise yüzde 13 azalarak 735 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı da yüzde 7 gerileyerek 408 milyon dolar olarak gerçekleşti.Yan sanayi düştü, binek otomobil arttıOtomotiv yan sanayinde en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkenin dokuzuna ihracat düştü. Fransa’ya yüzde 25, İngiltere’ye yüzde 11, ABD’ye ihracatta yüzde 20 gerileme yaşanırken, Rusya’ya dış satım ise yüzde 21 arttı.Binek otomobillerde en büyük pazar İtalya’ya ihracat yüzde 62, ikinci büyük pazar Fransa’ya yüzde 102, Almanya’ya yüzde 61, İspanya’ya yüzde 57 ve ABD’ye yüzde 192 arttı. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda en büyük pazar İngiltere’ye artış yüzde 6, Fransa’ya artış da yüzde 29 oldu. İtalya’ya ihracatta yüzde 13, Hollanda’ya da yüzde 57 düşüş görüldü.Otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda en büyük pazar Almanya’ya ihracat yüzde 3, İtalya’ya yüzde 54, Polonya’ya yüzde 179 artarken, İngiltere’ye yüzde 22 düşüş kaydedildi.Nisan ayında ülke bazında en büyük pazar Almanya’ya ihracat yüzde 8 artışla 348 milyon dolar olurken İtalya’ya yüzde 30 artışla 290 milyon dolar, Fransa’ya yüzde 31 artışla 228 milyon dolar oldu. İspanya’ya ihracatta yüzde 26, ABD’ye yüzde 50, Belçika’ya yüzde 22, Polonya’ya yüzde 53 artış görüldü, Hollanda’ya ise yüzde 25 düşüş oldu.AB’ye ihracat yüzde 15 arttı Türkiye otomotiv endüstrisinin ülke grubu bazında en büyük pazarı AB’ye ihracat yüzde 15 artışla 1,8 milyar dolar olurken AB toplam ihracattan yüzde 78 pay aldı.Alternatif pazarlardan Amerika ülkelerine yüzde 46, eski Doğu Bloku ülkelerine yüzde 55 ve Asya-Okyanusya ülkelerine yüzde 29 artış oldu.Yedi aydır ihracatta 2 milyar dolar barajını geçmeyi sürdüren sektör, toplam ihracatın da beşte birini tek başına gerçekleştirdi.İhracata binek otomobil etkisiAçıklamada değerlendirmelerine yer verilen OİB Başkanı Orhan Sabuncu, nisan ayında en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkeden 7’sine çift haneli artış gerçekleştirildiğini belirterek, “İhracat başarısında binek otomobiller grubunda yüzde 61 oranındaki artış etkili oldu. İhracatta İtalya’ya yüzde 30, Fransa’ya yüzde 31, ABD’ye yüzde 50, Rusya’ya yüzde 88, İsrail’e yüzde 19 ve İran’a yüzde 18 artış kaydettik” değerlendirmesinde bulundu.Sürücüsüz Apple deneme sürüşlerinde görüntülendiOpel yeni Corsa serisinde Peugeot teknolojisini kullanacakİhracatta dev artışOtomobil firmaları ihracatta hız sınırını aştı
‘Domates fiyatları 1,5 liraya kadar düşebilir’
Son dönemde artan fiyatıyla adından söz ettiren nisan ayının zam şampiyonu domatesin fiyatının baharlık ürünlerin piyasaya çıkmasıyla düşmesi bekleniyor.Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, yaptığı açıklamada, geçen yıl Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle çiftçilerin bu yıl domates üretimine pek yönelemediğini belirtti.Bu yıl hem domates ihracatının arttığını hem de iç piyasada aşırı bir ürün talebi olduğunu dile getiren Akbaş, “Yaşanan olumsuz olaylar, soğuk hava şartları ve rekoltenin az olması nedeniyle domates fiyatları çok ciddi arttı. Zaman zaman bu tür olaylarla karşılaşabiliyoruz, yeni ürünler henüz çıkmadı. Sezon arası dediğimiz geçiş dönemlerinde bu tür olaylar olabiliyor ama 10 gün içinde yeni ürünlerin yetişmesiyle domates fiyatlarının normal bandına inmesini ve 1,5-2 TL arasından satılmasını öngörüyoruz. Özetle domates fiyatları 10 güne kadar 1,5 liraya kadar düşebilir.” diye konuştu.Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz da domatesteki fiyat artışının rekoltedeki düşüşten kaynaklandığını ifade ederek, mayıs ayının sonlarına doğru yeni ürünlerle fiyatların normal seyrine döneceğini kaydetti.Seralarda hummalı çalışmaSeralarda üretim yapan çiftçiler, yeni ürünleri pazara yetiştirmek için hummalı bir çalışma yürütüyor.Şanlıurfa’nın Karaali bölgesinde büyük bölümü topraksız olan jeotermal seralarda üreticilik yapan çok sayıda çiftçi de mayıs ayı içerisinde ürünlerinini piyasaya sunacak olmanın heyecanını yaşıyor.Bölgedeki bir serada üretim sorumlusu olarak görev yapan ziraat mühendisi Sevim Yıldız, şu anda fiyatların yüksek olmasının iklim koşullarından kaynaklandığını belirtti.Mayıs ayının sonlarına doğru hem seralardaki baharlık ürünlerin hem de tarla domateslerinin pazara ulaşacağını ve bu sayede fiyatların düşeceğini anlatan Yıldız, “Domates fiyatlarının yüksek olmasının sebebi yeni sezon domateslerinin gecikmesi ve kışlık ürünlerin de ağır hava koşullarından etkilenmesinden kaynaklanan bir durum. Kış sert geçti bu yıl, bu nedenle de domates az çıktı ve fiyatlar yüksek, bu durumu şu an için ihracata bağlamak yanlış. Geçen yıl üretim normal şekilde devam ediyordu, bu nedenle fiyatlar düşmüştü ama bu yıl iklimden dolayı ürünler olumsuz etkilendi. Baharlık ürünlerin de aslında şimdi çıkması gerekiyordu ama 15-20 günlük bir gecikme var. Birkaç gün fiyatların böyle devam edeceğini düşünüyoruz. Bu yıl seranın yanı sıra tarla domatesleri de sıkıntı yaşadı, ilk dikimlerde donlardan kaynaklı zararlar oldu, tekrardan dikimler oldu. O yüzden yeni ürünlerin pazara inmesi 15-20 günü bulacaktır ve yaz sezonunda da fiyatlar eski düzene dönecektir.” değerlendirmesinde bulundu.Bölgede jeotermal enerjiyle seracılık yapıldığını hatırlatan Yıldız, buna rağmen ağır kış şartlarından buradaki ürünlerinde etkilendiğini dile getirdi.Seracılıkla uğraşan İbrahim Kılıç ise fiyatların son dönemde yüksek olmasının kendileri açısından memnuniyet verici olduğunu söyledi.Fiyatların aşırı yüksek olduğunu ancak bunun talebin karşılanamamasından kaynaklandığını vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:”Fiyatların yüksek olması bizim için bir avantaj tabii ama geçen yıl çok sıkıntı çektik, yıl boyunca fiyatlar olması gerekenden çok daha düşüktü, domates 1 liradan satılıyordu. Bu yıl ise oldukça yüksek. Bunun nedeni de iklim koşullarıydı. Özellikle Antalya bölgesinde çok ciddi sıkıntılar yaşandı, Türkiye’deki tüm seralar soğuk havadan nasibini aldı. Yeterince ürün elde edemedik, arz talebi karşılayamayınca böyle bir tablo ortaya çıktı. Ancak vatandaşlarımız karamsarlığa düşmesin mayısın sonlarında yeni ürünlerin ortaya çıkmasıyla fiyatlar düşecektir. Çünkü hem tarla domatesi hemde seralardaki baharlık ürünler çıkmaya başladı. Bu anlamda tüketicilerin biraz sabırlı olup yeni domatesleri beklemesini öneriyoruz.”Yasak kalkacak fiyat düşecekDomatesin ateşi düştü’Domates fiyatları 1-2 haftaya düşmeye başlayacak’Normalleşme sürecinden işbirliğineRusya’ya vize engeli kalktı
KAYNAK : Yenişafak