Soğuk havada hasta olunmaz

Yüzyıllardır toplumlarda soğuk havanın çocukların solunum sistemi üzerine olumsuz etkisi olduğu düşünülmektedir. Peki bu gerçekten doğru mu? Birçok insan grip, bronşit, zatürre gibi kışın daha çok görülen hastalıkların sebebi olarak soğuk havayı hatta karı suçlar. Uzm. Dr. Başak Namdar Çelikkan bu klasik düşüncenin son 15 yıldır bilim adamları tarafından yapılan birçok çalışma sonucunda aslında değiştiğine dikkat çekiyor.

Soğuk havada hasta olunmaz

Çoğu Avrupa ülkesinde karda soğuk havada çocuklarını sıkıca giydirip mutlaka dışarı çıkarırlar. Antartika’ da gönüllü bir grup insanda yapılan çalışmalarda soğuk havanın grip, bronşit gibi solunum sistemi hastalıklarına sebep olmadığını göstermiştir. Hatta kar yağmasının havada bulunan mikropların ölmesi anlamına geldiği, sıcaklık değerleri eksilere düşmekte ve hava mikroplardan dezenfekte olmaktadır.

Bilimsel çalışmalar tabii ki oldukça inandırıcı ama biraz da soğuk havanın solunum sistemi üzerindeki etkilerinden bahsetmek gerek. Soğuk hava, mukus transportunda önemli bir koruyucu etkiye sahiptir. Solunum sisteminin girişinde ince bir mukus örtüsü olup kapı görevi görmektedir. Çeşitli mikropların akciğerlere ulaşmasını engeller.

Soğuk hava doğal bir savunma sistemi oluşturur

Soğuk hava da mukus üretimini artırır ve mukus örtüsü daha kalın hal alır ve mikroplar için bariyer görevi görür. Ayrıca soğuk havada nefes aldığınızda, burun çeperindeki kan dolaşımı artarak burun dokusu şişer ve böylece mikropların içeri girmesi zorlaşır. Bu sebeple soğuk hava doğal bir savunma sistemi oluşturur.

Karla beraber hava daha da soğumakta ve koruyuculuk ve savunma daha da artmaktadır. Yağan karla havada asılı kalan mikroplar yere düşmekte ve temizlenmektedir. Ayrıca çevresel atık ve kirliliğinde üzerini örterek çevresindeki hava kalitesini arttırır. Kar nem oranı da azalmakta ve mikroplar için uygun ortam da bozulmaktadır.

Karda yürürken dikkat

Birkaç gündür yurdun büyük bir kısmında görülen kar yağışı hayatı epey zorlaştırdı. Rüzgarın etkisini azaltmasıyla buzlanma oluşacağını söyleyen uzmanlar, yürürken dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayakkabı tabanının kauçuk veya lastik tercih edilmesini öneren uzmanlar, “Yürürken ellerinizi cebinize sokmayın” dedi. İşte karlı veya buzlu zeminde doğru yürümenin püf noktaları:

Karlı havada arabadaki sessiz tehlike

Kışın kendini iyice hissettirdiği şu günlerde yurdun dört bir yanından kar manzaraları paylaşılıyor. Beyaz örtünün güzel görüntüsünün yanında bir de tehlikeleri var. Arabaları tamamen saran kar, egzoz borularının da tıkanmasına neden oluyor. Arabanın tamamen temizlenmeden çalıştırılması sonucu egzoz borusundan çıkamayan karbonmonoksit gazı arabanın içine sızıyor. Birkaç dakika içinde içeri dolan karbonmonoksit insan hayatını tehdit ediyor. Geçmişte binlerce insanın ölümüne neden olan bu dikkatsizlik en son geçen yıl Ocak ayında bir anne ve iki çocuğunun hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. Amerika’da yaşanan olayda 1 ve 3 yaşlarındaki çocuklar ve anne aracın içinde beklerken, baba da aracın üstünde ve etrafında biriken karları temizlemeye başladı. Ancak egzozun tıkandığını kimse fark edemedi. Birkaç dakika içinde 23 yaşındaki Sashalynn Rosa ve 1 yaşındaki oğlu Messiah hayatını kaybetti. 3 yaşındaki küçük kız Saniyah ise hastaneye yetiştirilse de hayata tutunamadı.5 bin insan hayatını kaybettiAmerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin yaptığı açıklamaya göre, 1999 ve 2010 yılları arasında toplamda 5 bin100 kişi karla kaplı araçlar temizlenirken tıkanan egzoz borusunu fark edemediği için zehirlenerek öldü. Karbonmonoksit, renksiz, kokusuz ve zehirli bir gaz olduğundan “sessiz tehlike” olarak da biliniyor. Karbonmonoksiti teneffüs etmeniz hâlinde sadece birkaç dakikada bilincinizi kaybedebilirsiniz. Bu nedenle tıkanan egzoz borularına dikkat edilmesi ve temizlenmesi gerekiyor.Sakın kar yemeyin

Peki hastalıktan korunmak için neler yapmalıyız?

-Korkmayın soğuk havayı soluyun: Mutlaka soğuk havayı içinize çekin. Bol bol nefes alın.

-Her şeyin başı su: Bol sıvı tüketin.

-Hijyene dikkat: Sık sık ellerinizi yıkayın böylece mikropların ağız ve burun yolu ile vücuda girmesini önleyin.

-Kapalı ortamlardan uzak durun: Hasta kişiler ile teması en aza indirin.

-Kıyafet seçimi önemlidir:
Mevsime uygun giyinin.

-Temiz havaya dikkat: Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın, temiz hava akışını sağlayın.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ