Reis Makina, yapay zekâyı ile operasyonlarını daha da verimli hale getiriyor
Hırdavat sektörünün önde gelen firmalarından Reis Makina, üretim ve ihracata yönelik yatırımlarıyla dikkat çekiyor.

Reis Makina Genel Müdürü Başar Demircan, sektörün dünyadaki büyüklüğüne dikkat çekerek, “Hırdavat sektörü dünya genelinde 1 trilyon dolarlık hacme sahip. Türkiye ise bu pazardan 25 milyar dolarlık bir pay alıyor. Mevcut kapasitemizi artırarak bu rakamı 100 milyar dolara çıkarmamız mümkün. Yerli üretime ve teknolojiye yaptığımız yatırımlarla, sektörde önemli bir oyuncu olmaya devam edeceğiz” dedi.
2025’TE YÜZDE 20 BÜYÜME HEDEFİ
2024 yılını yüzde 13 büyüme ile kapattıklarını belirten Demircan, 2025’te hırdavat sektöründe yüzde 4’lük büyüme öngördüklerini, ancak Reis Makina olarak yüzde 20 büyüme hedeflediklerini dile getirdi. Son beş yılda imalat yatırımlarına hız veren firma, müşteri talepleri doğrultusunda ürün geliştirme çalışmalarına da devam ediyor. “Üretim gücümüzü artırarak, pazar payımızı genişletmeyi ve ihracatta daha güçlü bir konuma gelmeyi planlıyoruz. Özellikle yerli üretimi artırarak global pazarlarda daha fazla yer edinmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
40 ÜLKEYE JENERATÖR İHRACATI
Dünyada jeneratör pazarının büyüklüğünün 15 milyar dolar olduğunu belirten Demircan, Türkiye’nin ise 500 milyon doların üzerinde jeneratör ihracatı gerçekleştirdiğini söyledi. Reis Makina’nın da bünyesinde bulunduğu Topçu Holding, “Full” markasıyla jeneratör üretimi yaparak Balkanlar, Doğu Avrupa, Türki Cumhuriyetler, Afrika ve Amerika’ya ihracat gerçekleştiriyor. “İhracat bizim için kritik bir öneme sahip. Yeni pazar arayışlarımız devam ediyor ve önümüzdeki yıllarda ihracat hacmimizi daha da artırmayı hedefliyoruz” diye ekledi.
2030 HEDEFİ: 300 MİLYON DOLAR CİRO
Şirketin 2030 vizyonu kapsamında Yalova’da yeni bir üretim tesisi kuruluyor. 55 bin metrekare kapalı alanda planlanan tesis, 60 milyon dolarlık yatırımla iki aşamada tamamlanacak. İlk aşaması 40 milyon dolara mal olacak fabrikanın devreye girmesiyle Reis Makina, yıllık 1200 adet jeneratör üretim kapasitesini 8 bine çıkarmayı hedefliyor. 2030 yılı için belirlenen ciro hedefi ise 300 milyon dolar.
Demircan, “Yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Yeni tesislerimiz tamamlandığında üretim kapasitemizi ciddi oranda artıracağız. Sadece Türkiye’de değil, uluslararası arenada da daha güçlü bir oyuncu olmayı amaçlıyoruz. 2030 yılına geldiğimizde, 300 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
İSTİHDAM VE EĞİTİM PROJELERİ
Reis Makina, sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için üniversiteler, teknik liseler ve İŞKUR ile iş birliği yapıyor. Konya ve İstanbul’da geliştirilen projelerle öğrencilere uygulamalı eğitim imkânı sağlanarak yeni mezunlara istihdam fırsatları sunuluyor. Yalova’daki yatırımın tamamlanmasının ardından istihdamın 500 kişiye ulaşması hedefleniyor. “En büyük sermayemiz insan kaynağımız. Gençlerimizi sektöre kazandırarak, kalifiye iş gücümüzü artırmaya devam edeceğiz” diyen Demircan, sektörün sürdürülebilir büyümesi için eğitime yatırım yapmanın önemine vurgu yaptı.
DİJİTALLEŞME VE YAPAY ZEKÂ YATIRIMLARI
Son yıllarda dijitalleşme çalışmalarına hız veren Reis Makina, tüm satış ve tahsilat süreçlerini dijital ortama taşıdı. Bayiler için geliştirilen 7/24 çalışan online sipariş ve yönetim sistemi, bayi satışlarını artırırken, tahsilatların yüzde 90’ının banka aracılığıyla yapılmasını sağladı.
Dijitalleşme sürecinin tamamlanmasının ardından yapay zekâ uygulamalarına yönelen şirket, bu sayede verimliliği yüzde 20, kazancını ise yüzde 15 artırmayı hedefliyor. Teknokentler ve üniversitelerle iş birliği yaparak AR-GE çalışmalarını daha da ileri taşımayı planlayan Reis Makina, sürdürülebilirlik ve teknolojik altyapısıyla uluslararası rekabette öne çıkmayı amaçlıyor.
Demircan, “Teknolojiye yaptığımız yatırımlarla, yapay zekâyı devreye sokarak operasyonlarımızı daha da verimli hale getirmeyi amaçlıyoruz. Dijitalleşme bizim için sadece bir trend değil, aynı zamanda geleceğe yatırım anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.