Otel odalarında geçen 12 yıl! Müslüm Gürses…
Şu günlerde adına çevrilen filmle gündemde olan rahmetli Müslüm Gürses’in İstanbul macerasının ilk yıllarında hiç evinin olmadığıını öğrendik. Rahmetli Gürses ev hayatı sürmediğini kendisi verdiği bir röportajda vermiş.

“Ölürsem Kabrime Gelme İstemem”, “İsyankar”, “Bağrıyanık”, “Esrarlı Gözler” gibi
şarkılarıyla büyük ün kazanan müslüm Gürses’in halen bir evi yok.
Ocakbaşı’nda bir genç. Kendi köşesinde hep aynı yerde. Müslüm Gürses her gün aynı yerde…Peşpeşe çevirdiği filmler ve yaptığı plaklarla adını duyuran Müslüm Gürses, 1953 yılında Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Fıstıközü Köyü’nde doğmuş. Rençberlik yapan aile sonra Adana’ya taşınmış.
Küçük Müslüm, bir yandan ilkokulu bitirmeye, bir yandan da bir terzi yanında çıraklık yapıp hayatını kazanmaya başlamış. İlkokulu bitirdiği gün de bir başka imtihana girmiş. Bir şarkı yarışması imiş bu. Yarışmada birinci seçilmiş.
Müslüm Gürses, çocukluğunda büyük bir dram yaşamış. 1965 yılndan kalma bu fotoğrafta Müslüm Gürses, annesi Emine Akbaş, kardeşleri Emine ve Ahmet’le görülüyor. Bir süre sonra babası Mehmet Akbaş, annesini öldürecek, küçük kardeşi Ahmet de hayata veda edecektir.Sonra Adana Halkevi’nde müzik çalışmalarına devam
eder Müslüm Gürses. 15 yaşında TRT’nin açtığı sınavı kazanır ve 4 yıl da Adana
Radyosu’nda müzik çalışmalarını sürdürür. 600 lira karşılığında “Sevda Yüklü
Kervanlar” adlı ilk plağını doldurur. Bu ilk plak yüzbinlerce satar. Şirket
sahibi onu uçakla Adana’dan İstanbul’a getirir.
İkinci plak “Özür Diliyorum Senden” birinciden de fazla satar. Fakat satılan plaklar Gürses’in şansını açacağına kapatır. Önce radyoyu bırakır. Sonra ekonomik nedenler yüzünden, geceliği 100 liradan gece kulüplerinde şarkılar söylemeye başlar. Bu arada Günaydın Can Gürgen adlı bir müzisyen elinden tutar, «Senin yerin buralar değil. İstanbul’a gelmelisin» der. İstanbul’a geliş gidişler periyodik şekilde sürer gider.
Ve 12 yıl boyunca hiç evi olmaz. Onun mekanı hep otel odalarıdır. İki yıl önce doldurduğu “Ölürsem Kabrime Gelme İstemem”, “İsyankar”, “Bağrıyanık”, “Esrarlı Gözler” gibi şarkıları hasılat rekorları kırar.
Şimdiye kadar 15 film çeviren Müslüm Gürses, «Yarınımdan ümidim yok, tek güvencem sesim. O da bana şimdilik yetiyor. Bir ekmek, bir hırka tam bir derviş gibi otel odalarında yaşayıp gidiyoruz.
(Ses Dergisi – 31 Ekim 1981) / Türk Nostalji
MÜSLÜM GÜRSES KİMDİR?
Arabesk müziğin başarılı isimlerinden biri olan Müslüm Gürses, özellikle 90’lı yıllarda bir fenomen haline gelmiş, konserlerinde jiletle kendilerine zarar veren hayranları nedeniyle büyük tartışma konusu olmuştur. İlerleyen yıllarda müzikal kimliği değişmiş, farklı türlerde eserler ortaya koymuştur. Hayranları tarafından Müslüm Baba olarak anılmaktadır. Gürses, toplamda 39 sinema filminde rol almıştır.
Gerçek adı Müslüm Akbaş‘tır. Müslüm Gürse 7 Mayıs 1953 tarihinde Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinin Fıstıközü köyünde doğdu. Babası Mehmet Akbaş, annesi Emine Akbaş‘tır. Zeyno ve Ahmet isimlerinde iki kardeşi olan Gürses’in babası çiftçilikle uğraşıyordu ve bağlama çalıyordu.
Çocukluğunun ilk yılları Şanlıurfa’da geçti. 3 yaşındayken ekonomik nedenlerden dolayı ailesiyle birlikte Adana’ya göç etti. Burada terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı. İlkokulu bitirdikten sonra eğitim hayatına devam etmeyen Gürses; 14 yaşındayken Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katıldı ve birinci oldu.
1968 yılında albüm yapmak için İstanbul‘a geldi. Bu dönemde çıkardığı Emmioğlu/Ovada Taşa Basma isimli plağı 300 bin satış yaparak büyük bir rekor kırdı. Gün geçtikçe tanınan Gürses, şöhretinin ilk yıllarında çıktığı Anadolu turnesi sırasında büyük bir kaza geçirdi ve alın kemiği kırıldı.
Kaza sonrası çıkardığı ”Özür diliyorum senden”, ”İsyankar”, ”Ben insan Değil miyim” gibi albümlerle çıkışını sürdüren Gürses, arabesk türünde en çok ilgi gören isimlerden biri oldu. 1979’da ilk defa İsyankar filmiyle kamera karşısına geçti. 1985 yılında çocukluğunda hiçbir filmini kaçırmadığı ve büyük bir hayranlık duyduğu sinema oyuncusu Muhterem Nur‘la evlendi.
Gürses’in, 2006‘da yazar Murathan Mungan’la ortak projesi ”Aşk Tesadüfleri Sever” müzik marketlerdeki yerini aldı. 2010 yılının Kasım ayında ”Yalan Dünya” isimli albümü çıkardı. 15 Kasım 2012’de kalbine stent takılan Müslüm Gürses’in karaciğer ve böbreklerinde çıkan sorunlar nedeniyle 18 Kasım 2012 günü durumu ağırlaştı. Yaklaşık 4 ay Memorial Şişli Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde solunum cihazına bağlı olarak tutulan Müslüm Gürses 3 Mart 2013 tarihinde 60 yaşında vefat etti.
Filmleri
2011 – Şov Bizinıs
2008 – Esrarlı Gözler
2007 – Amerikalılar Karadeniz’de 2
2005 – Balans ve Manevra
2002 – Ömerçip
2002 – Bir Akıllı Bir Deli
2002 – Muhabbet Kuşları
1990 – Dertler İnsanı
1990 – Dünya Boştur
1988 – Yalnızlık Korkusu
1988 – Sevmemeli
1987 – Oğlum
1987 – Talihsizler
1986 – Töre
1986 – Yıkıla Yıkıla
1986 – Seher Vakti
1986 – Çığlık
1986 – Beleşçiler
1986 – Küskünüm
1986 – Kader Rüzgarı
1986 – Kısmetin En Güzeli
1985 – Yaranamadım
1985 – Kul Kuldan Beter
1985 – Güldür Yüzümü
1985 – İkizler
1984 – Garibanlar
1984 – Bir Yıldız Doğuyor
1984 – Çare Sende Allah’ım
1984 – Sev Yeter
1984 – Ağlattı Kader
1983 – Anlatamadım
1981 – Mutlu Ol Yeter
1980 – Bağrı Yanık
1980 – Hasret
1980 – İtirazım Var
1980 – Kul Sevdasi
1980 – Hasret
1980 – Zeytin Gözlüm
1979 – İsyankar
Albümleri
Aldatılanlar
Ayrılık Acı Bir Şey
Açık Hava Konserleri 1
Ah Gülüm
Altın Şarkılarım
Anlatamadım
Arkadaş Kurbanıyım, Benim Kaderim
Arkadaşım
Aşk Tesadüfleri Sever
Bakma
Bekle Sevgilim – Nerelerdesin
Benim Meselem
Bir de Benden Dinleyin
Bir Bilebilsen – Zalim
Bir Fırtına Kopacak
Bir Kadeh Daha Ver
Biz Babadan Böyle Gördük
Bizi Kimse Ayıramaz
Canım Dediklerim
Dağlarda Kar Olsaydım
Dertler İnsanı
Dünya Yalan
Düşenin Dostu Olmaz
Esrarlı Gözler
Garipler
Gitme
Gönlünüzdeki Altın Şarkılar
Gönül Teknem
Güldür Yüzümü
Güle Güle Git
Hani Söz Vermiştin
Herşey Yalan
İkimizin Yerine
İsyankar
Kısmetim Kapanmış
Küskünüm
Müslüm Gürses Konseri
Mahsun Kul
Maziden Bir Demet
Meyhaneci – Kırık Sazım
Mutlu Ol Yeter
Müslümce turkuler
Müzik Ziyafeti
Müslümce 92
Nerelerdesin
Öldürdüğün Yetmedi mi
Paramparça
Sadece Türk Sanat Müziği
Senden Vazgeçmem
Sevda Yolu
Sultanım
Talihsizler
Tanrı İstemezse
Topraktan Bedene
Tövbe Etmek – Bir Avuç Gözyaşı
Usta – Ne Yazar
Uyanma Zamanı – Kıyak Bitti
Vay Canım Vay
Vefasız Alem
Yanarım
Yanlış Yaptın
Yaranamadım
Yıkıla Yıkıla
Zavallım
Zincirli Kuyu
(HABER7) Derleme – Nusret Odabaş
KAYNAK : Haber7