MEB 2020-2021 sınıfta kalma kaldırıldı mı? Bu yıl sınıfta kalma geçme neye göre belirlenecek?
İkinci dönem 15 Şubat’ta başladı. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri uzaktan eğitim ile derslerine başladı. MEB kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilmesini planını hayata geçirirken öğrenciler bu dönem sınıfta kalma olup olmayacağını merak ediyor. Köy okulları 15 Şubat’ta İlkokul 1,2,3 ve 4. sınıflar ile birlikte sınav yılı olan 8 ve 12. sınıflar 1 Mart’ta okula başlayacak. Peki 2020-2021 sınıfta kalma olacak mı?

Milli Eğitim Bakanlığı 2020-2021 eğitim öğretim yılı uzaktan eğitimin gölgesinde başladı. Milyonlarca öğrenci EBA ile evlerinden dersleri canlı takip ediyor. 1 Mart tarihinden itibaren Ortaokul ve lise öğrencileri kademeli olarak yüz yüze eğitime geçecek. Okulların açılması gündemdeyken bu yıl sınıf geçme ve sınıfta kalma durumu öğrenciler tarafından sorgulanıyor. MEB lise öğrencilerinin birinci dönem karne notlarının ikinci dönem yapılacak yüz yüze sınavlar ile belirlenmesi kararını aldı. Mart ayından itibaren İlkokul 1,2,3,4. sınıflar tüm sınıflarıyla okula başlayacak. Sınav yılı olan 8 ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime geçiş yapacak. Diğer ortaokul ve lise sınıfları için belirsizlik devam ederken en çok araştırılardan konulardan biriside sınıf geçme konusu oldu. Peki 2020-2021 eğitim öğretim yılında sınıfta kalma olacak mı? İşte konuyla ilgili yaşanan gelişmeler…
BU EĞİTİM YILINDA SINIFTA KALMA OLACAK MI?
Uzaktan eğitimle döneme merhaba diyen İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri bu yıl sınıfta kalma olup olmayacağını araştırıyor. Pandemi nedeniyle geride bıraktığımız eğitim yılında sınıfta kalma kaldırılmıştı .İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin ilk dönem karnelerini ders etkinliklerine katılım puanı ve sözlü notlarıyla aldı.
Lise öğrencilerinin birinci dönem karne notlarını ikinci dönem yapılacak yüz yüze sınavlarla belirlenecek. İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine göre İlkokul 1,2,3 ve 4. sınıfta kalma olmuyor. MEB Bakanlığı salgının gidişatına göre Ortaokul ve liselerde sınav yapılıp yapılmamasına karar verecek.1 Mart tarihinden itibaren kademeli olarak Ortaokul ve lise öğrencileri yüz yüze eğitime başlayacak.
Yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı okullarda ölçme ve değerlendirme işlemlerinin yapılması esaslarını belirleyecek. Okulların açılması durumu göz önünde bulundurulduğunda bu eğitim dönemi sonunda ortaokul ve liselerde sınıfta kalma, olması bekleniyor. Ortaokullarda zayıf dersi bulunan öğrencinin sınıf tekrarına kalması veya sınıfı geçmesine Şube Öğretmenler Kurulu karar veriyor.
Liselerde ise yıl sonu ortalaması 50’nin altına olan ve 3 dersten zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarına kalıyor. Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı takvime göre bu eğitim yılı 18 Haziran’da sona erecek. Bakanlık konuyla ilgili yakın zamanda öğrencileri ve aileleri bilgilendiren bir açıklama yapacak.
MEB 2020-2021 EĞİTİM DÖNEMİ TAKVİMİ!
ORTAOKUL VE LİSELERDE SINIFTA NASIL KALINIYOR?
Normal şartlarda ortaokul 5,6,7, ve 8’nci sınıfta eğitim gören öğrenciler bir eğitim öğretim yılında 20 gün özürsüz devamsızlık yaptırdığı takdirde ve herhangi bir dersten yıl sonu puanı 45’ten az olan öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir. Öğrencilerin karnelerinde “ Şube Öğretmenler Kurulu Kararıyla Geçti” ifadesi yer alan öğrenciler sınıfı geçerken “ Sınıf Tekrarına Karar Verildi” ifadesi bulunan öğrenciler sınıf tekrarı yapar.
Lise eğitimine devam eden 9,10,11 ve 12. sınıf öğrencileri yıl sonu ortalaması 50 veya üzerinde olduğu takdirde bir üst sınıfa geçebiliyor. Ortalaması 50 üzerinde olup 3 dersten zayıfı olan öğrenciler şartsız bir şekilde üst sınıfa geçebilir. Ortalaması 50’nin altında olup 3 dersten zayıfı olan öğrenciler ise sorumlu sınıf geçerek “ Sorumluluk Sınavına” katılır. Ortalaması 50’den az ve 3 dersten fazla zayıfı olan öğrenciler direkt olarak sınıf tekrarı yapar. 4 eğitim yılında toplam 6’dan fazla zayıfı bulunan öğrenciler sınıf tekrarı yapar.
KAYNAK : Haber7