LYS’de cevaplar yazılıp kodlanacak
Açık uçlu soru sisteminin LYS’de bu yıl ilk kez uygulanacağının duyurulmasının ardından detaylı açıklama ÖSYM Başkanı Ömer Demir’den geldi. Demir, “Açık uçlu soru sisteminde, bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz. Adaylarımız, doğru cevabı ilgili kutucuğa yazıp yazdığını kodlayacak” dedi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2017 Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) açık uçlu soru dönemini yayımladığı 2017 ÖSYM kılavuzu ile duyurdu. Sınav sisteminde yapılan bazı değişiklikler sonrası ortaya çıkan yeni LYS sistemi, öğrenci ve velilere açık uçlu soruların nasıl yöneltilebileceğini sorgulattı. Açık uçlu soru sistemi ile birlikte öğrenciler, bazı sorularda optik okuyuculara kodlama yapmak yazılı kısa cevaplar yazacak. LYS’de yöneltilecek kısa cevaplı açık uçlu sorular, Matematik başta olmak üzere tüm alanlarda bulunacak.
KISA CEVAPLI SORU NE DEMEK
2017 ÖSYS kılavuzunda yenilikler hakkında bilgiler veren ÖSYM, LYS sınavında uygulanacak olan kısa cevaplı soru yönteminin tanımlamasını gerçekleştirdi. Buna göre kısa cevaplı soru; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan soruları kapsayacak.
LYS’de bu yıl ilk kez uygulanacak kısa cevaplı sorularla ilgili bilgi veren ÖSYM Başkanı Ömer Demir, “Bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz. Adaylarımız, doğru cevabı ilgili kutucuğa yazıp kodlayacak. Birçok adayda, ‘el yazımdan dolayı bir kayıp olursa’ diye bir kaygı var. Bu kaygıları gidermek için kodlama yapmalarını isteyeceğiz. Zaten tek kelimelik ya da matematikte en fazla 3 basamaklı bir rakamı yazıp kodlamalarını isteyeceğiz. Okuma hataları olmaması için adayın aynı anda yazdığını kodlaması gerekecek” diye konuştu.
ÇOK DİKKATLİ CEVAPLANMALI
Matematik Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olacak. Adaylar sorunun cevabı olan rakamı cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacak. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak.
Tek kelimelik cevap dönemi
Kısa cevaplı sorulara temsil olarak ÖSYM’nin yayınladığı örnekte, cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan soruların nasıl cevaplanacağı böyle resmedildi.
KAYNAK : Yenişafak