Kış tatilinde rota Türkiye’ye döndü: “Erken rezervasyonda talep yüzde 50 arttı”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Lideri Firuz Bağlıkaya, yabancı turistin Türkiye’deki kış turizmine ilgisine ait yaptığı açıklamada …

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Lideri Firuz Bağlıkaya, yabancı turistin Türkiye’deki kış turizmine ilgisine ait yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yurt dışından gelen turist açısından bakıldığında kış turizminde gelişmekte olan bir destinasyon pozisyonunda bulunduğunu aktardı.
Türkiye’de kar kalitesi ve pist altyapısıyla öne çıkan kayak merkezlerinin, vatandaşların yanı sıra yabancı ziyaretçiler tarafından da son yıllarda artan oranda tercih edildiğini belirten Bağlıkaya, bununla birlikte kış devrinde öne çıkan termal turizm, üçüncü yaş turizmi, spor turizmi üzere alanlarda da Türkiye’nin çok değerli bir potansiyele sahip bulunduğunu kaydetti.
CHARTER SEFERLERLE GELİYORLAR
Türkiye’nin kayak merkezlerine yabancı turistlerden ağır ilgi
Firuz Bağlıkaya, kayak turizmi açısından Uludağ, Erciyes, Sarıkamış, Kartepe ve Davraz üzere merkezlerin öne çıktığını, bilhassa Erciyes kayak merkezinin yurt dışından tarifeli seferlerin yanı sıra charter seferlerle de yabancı ziyaretçi ağırladığını aktararak, şöyle devam etti:
“Ukrayna, Rusya ve Polonya’dan her hafta charter seferler düzenleniyor. Tarifeli seferlerle gelenlerin yanı sıra yalnızca yılbaşı devrinde Erciyes’e 10 charter uçağı ile yabancı ülkelerden ziyaretçiler geldi. 7 ila 10 günlük paket tipler kapsamında gelen turistler, kayağın yanı sıra kültür tipi ve alışveriş de yaparak bölge iktisadına katkı sağlıyorlar.
Charter seferlerinin de tesiriyle Erciyes kayak merkezi bölgesindeki konaklamaların yüzde 15’i yabancı ziyaretçilerden oluşuyor. Bu ülkeler dışında Orta Doğu, Latin Amerika, Uzak Doğu üzere bölgelerin yanı sıra ABD, Kanada, İngiltere üzere birçok ülkeden de çok sayıda ziyaretçiyi bölgede ağırlıyoruz. Kapadokya bölgesine kültür turizmi emelli olarak gelen konuklar, Erciyes bölgesinde kayak turizmine de iştirak sağlıyor. Erciyes kayak merkezi, 2022 kışında 25-30 bin civarında yabancı turist ağırlamayı hedefliyor.”
“ÖZELLİKLE BU SENE ULUDAĞ’A YABANCILARIN İLGİSİ BİR OLDUKÇA YÜKSEK”
TÜRSAB Lideri Bağlıkaya, kayak turizminde öne çıkan bir öbür destinasyonun ise Uludağ olduğuna işaret ederek, Uludağ bölgesinin, Orta Doğu pazarı başta olmak üzere Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan’dan yabancı ziyaretçi ağırladığını, Bursa’da konaklayan ziyaretçilerin yaklaşık yüzde 10’unu yabancıların oluşturduğunu bildirdi.
Bilhassa bu yıl Uludağ’a yabancıların ilgisinin bir oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Bağlıkaya, “Bölgeye Polonya ve Rusya pazarlarından her hafta ortalama 2 uçak geliyor. Bunun haricinde Bursa, Almanya ve Belçika ülkelerinden de turist alıyor. Körfez ülkelerinin bölgeye olan ilgisi de devam ediyor. Maksat pazarlardan Polonya’dan da ziyaretçi ağırlayan Uludağ, yabancı turistleri genel olarak Sabiha Gökçen Havaalanı yahut İstanbul Havaalanı üzerinden alıyor. Hasebiyle Bursa, yabancı turistler tarafından günübirlik olarak da ziyaret edilen bir destinasyon.” formunda konuştu.
Bağlıkaya, Erzurum Palandöken kayak merkezinin ise Ukrayna ve İran pazarı yüklü olmak üzere yabancı ziyaretçileri ağırladığını, bölgedeki otellerin doluluklarının yaklaşık yüzde 20’sini yabancıların, yüzde 80’ini vatandaşların oluşturduğunu bildirdi.
Doğu Anadolu’da Sarıkamış kayak merkezinin de Ukraynalı ve Rus kayakçıları ağırladığını belirten Bağlıkaya, “İran’dan günübirlik olarak çok sayıda ziyaretçi alan Doğu Anadolu Bölgesi’nde Kars ve Van kentleri gerek kayak turizmi gerekse alışveriş turizmi açısından öne çıkıyorlar. Bölge Ağrı Dağı’ndan ötürü yaz aylarında da yabancı dağcıların uğrak noktası oluyor.” dedi.
TERMAL TURİZMDE ÖNE ÇIKANLAR
Firuz Bağlıkaya, kış turizmi kapsamında, termal turizmin Türkiye’de kıymetli potansiyeli bulunduğuna işaret ederek, bilhassa Afyonkarahisar, Yalova, Bursa üzere kentlerin bu alanda öne çıktığını, bu kentlerde yer alan nitelikli termal tesislerin başta vatandaşlar olmak üzere yurt dışından da turist ağırladığını söyledi.
Bursa’nın, termal tesisleri ve sıhhat turizmindeki kapasitesi hasebiyle sıhhat turizminde de yabancılara hizmet verdiğini tabir eden Bağlıkaya, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Bursa, termal-sağlık turizmi kapsamında yüklü olarak Azerbaycan, Almanya, Bulgaristan, Özbekistan, Kuveyt, Suudi Arabistan, Yunanistan, Rusya, Hollanda’dan turist ağırlıyor. Termal turizmden daha fazla hisse alabilmemiz için termal turizm konusundaki yüksek potansiyelimizin tanıtım, pazarlama ve öteki altyapı çalışmalarıyla desteklenmesi gerekiyor.
Öte yandan, ülkemizin güney kıyıları, kış aylarında üçüncü yaş turizmi için inanılmaz fırsatlar sunan pozisyonuyla öne çıkıyor. Kaliteli tesisleri, profesyonel ve misafirperver hizmet anlayışı, kış aylarında bile ılıman iklimi, yeşil alanları ile Antalya, bu alanda önemli potansiyel barındırıyor. Üçüncü yaş turizminden daha fazla hisse alabilmek için turizmcilerin çalışmaları devam ediyor.”
Bağlıkaya, Antalya bölgesinin, kış aylarında spor turizminden hisse aldığını belirterek, “Futbol kulüpleri ve golf başta olmak üzere farklı spor kollarından birçok küme, kamp için Antalya’yı tercih ediyor. Spor turizmi dönemin uzatılmasına büyük tesir ederken, kış aylarında bölgedeki turizmcilere önemli katkı sağlıyor. Ayrıyeten, nitelikli çalışanın korunmasına vesile oluyor.” dedi.
BU YIL ERKEN REZERVASYONLAR GEÇEN YILIN 2-5 KAT ÜZERİNDE
TÜRSAB Lideri Bağlıkaya, 19-22 Kasım 2021’de Antalya’da düzenlenen TÜRSAB 2021 Turizm Kongresi’nde “Erken Değil Tam Zamanı” sloganıyla başlatılan 2022 yılı yurt içi turizm pazarı erken rezervasyon kampanyasının tüm süratiyle devam ettiğini, seyahat acentelerinden aldıkları bilgiye nazaran erken rezervasyon kampanyasına vatandaşların ilgisinin sürdüğünü bildirdi.
2021 yılı erken rezervasyon devrinin salgın belirsizliğinin devam ettiği bir periyoda denk geldiğini ve erken rezervasyon devrinde beklenen satışların gerçekleşmediğini aktaran Bağlıkaya, şunları kaydetti:
“Şu anki satışlar, acentelere nazaran farklılık arz etmekle birlikte 2021 yılının 2 ila 5 katı üzerinde seyrediyor. Fiyatlara bakıldığında ise acentelerimiz, geçen sene ortalama rezervasyon fiyatlarının yüzde 75-80 üzerinde meblağlarla rezervasyon alıyor. 2019 yılına nazaran bir kıyaslama yapacak olursak bu oranlar rezervasyon sayıları bakımından 2019 yılına yakın seyrediyor. İlerleyen günlerde 2019 yılı erken rezervasyon sayılarının aşılmasını bekliyoruz.”
YURTDIŞINDAN YÜZDE 50 ARTIŞ
Bağlıkaya, yurt içi pazarda erken rezervasyon taleplerinde 2022 yaz periyodu için en çok Akdeniz ve Ege bölgelerinin öne çıktığını, taleplere bakıldığında Antalya bölgesinin tercihlerde ön planda olduğunu, geçen yıldan farklı olarak bu yıl Kıbrıs rezervasyonlarının da arttığını gözlemlediklerini söyledi.
Destinasyonlar olarak Belek, Side, Kemer ve Bodrum’un daha çok tercih edildiğini, Ege kıyılarındaki hareketlenmenin ilerleyen periyotta artmasının beklendiğini aktaran Bağlıkaya, “Yurt dışından ülkemize gelen erken rezervasyon taleplerine bakıldığında 2021 yılına nazaran yüzde 50’nin üzerinde artıştan bahsetmemiz mümkün” dedi.