Ketojenik diyetle doğal zayıflayın
Epilepsi hastaları için geliştirilen ‘ketojenik diyet’ sağlıklı şekilde zayıflamak isteyenlerin de beslenme şekli haline geldi. Peki nedir ketojenik diyet, ne yenir, ne yenmez? İşte yanıtları…

Fazla kilolardan kurtulmak sanıldığı kadar zor değil. Diyetisyenlerin hazırladığı dengeli bir beslenme programı ile aç kalmadan kilolardan kurtulmak mümkün. Bunlardan biri de ketojenik diyet.
Bu diyet bilimsel araştırma sonuçlarına göre uyarlanan ve sadece doktor/diyetisyen kontrolünde, bireylerin zayıflamasından başlayarak dengeli bir beslenme alışkanlığının kazanılmasına kadar geçen süreyi kapsıyor. Karbonhidrat ve yağ tüketiminin sınırlandırıldığı, kişinin ihtiyacına göre proteinin verildiği ketojenik diyetin amacı, vücudumuzun ihtiyacı olduğu enerjiyi, yağları yakarak elde etmesini sağlamaktadır. Bu diyete olan ilginin sebebi ise ketojenez sayesinde, açlık ve yorgunluk hissedilmeden, vücuttaki yağ yakımını hedeflemesidir. Pek çok kişi tarafından uygulanmaya başlanan ketojenik diyeti, beslenme uzmanı Selvi Akman ile konuştuk.
– Ketojenik diyet nedir?
Epilepsi hastalarının beslenme tedavisinde uygulanan ketojenik diyet son zamanlarda kilo vermek için kullanılmaya başlandı. Ketojenik diyette karbonhidrat miktarı önemli ölçüde sınırlanmaya giderken, yağ miktarı arttırılır ve yeterli miktarda protein tüketilir. Yani karbonhidrat miktarı 50 gramın altında alınırken, bireyin ihtiyacına göre protein verilir ve geri kalan tüm enerji yağlardan sağlanır. Bu diyetin amacı; vücudumuzun ihtiyacı olduğu enerjiyi, yağları yakarak elde etmesini sağlamaktır.
LİSTEDE KÖK SEBZE YOK
– Nasıl uygulanır ve etkileri ne zaman başlar?
Ketojenik diyette yağların yakılmasıyla birlikte keton cisimcikleri ortaya çıkar ve vücut ketosize girmeye başlar. Ketoziste olduğumuzu kısaca aseton kokusuna benzer bir nefes ile anlayabiliriz ya da idrarda keton ölçümü yaparak öğrenebiliriz. Ketojenik diyet, ketojenez sayesinde kısa sürede yağ yakımını sağladığı için zayıflamada popüler.
– Bu diyetin dostu yiyecekler hangileri?
Süt ve süt ürünleri, avokado, yumurta, kuruyemişler, et ürünleri.
– Peki, düşmanı yiyecekler neler?
Diyet boyunca karbonhidrattan uzak durulacağı için ekmek ve makarna gibi yüksek miktarda karbonhidrat içeren gıdalardan, çikolatadan, patatesten, mayalı içeceklerden ve şekerden mutlaka uzak durulmalı.
Meyveler ve kök sebzeler ile de diyetin düşmanı.
– Bu diyette dikkat edilmesi gereken önemli hususlar nedir?
Özellikle protein miktarı çok abartılmamalıdır. Ayrıca ketojenik diyetin ilk evrelerinde kabızlık olabilir. Vitamin ve mineral eksiklikleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle mutlaka gerekli analizler yapıldıktan sonra uygun süreçler doğrultusunda ketojenik diyet uygulanmalıdır.
Doktor gözetiminde olmalı
– Ketojenik diyeti kimler uygulayabilir?
Fazla kilolu ve obez bireyler, insülin direnci ve PCOS olanlar, selülit problemi ve verilemeyen kilolara sahip olanlar.
– Peki kimlerin uygulamaması sakıncalı?
Böbrek yetmezliği, ağır karaciğer yetmezliği, tip1 diyabet, kalp yetmezliği, ağır psikiyatrik bozukluklar, hamileler ve emziren kadınlar, çocuklar/gençler ve yaşlılar. Unutulmamalı ki çok düşük kalorili ketojenik diyet, bir diyet metodu olmakla beraber bir beslenme şekli değildir. Bu nedenle kilo vermenize ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabileceği dikkate alınsa da mutlaka bu tarz diyetler bir doktor ve diyetisyen kontrolünde gerekli analizler yapıldıktan sonra uygun süreçler doğrultusunda uygulanmalıdır.
KAYNAK : STAR GAZETESİ