‘İmam hatip okulları halk hareketidir’
Türkiye’nin ilk İmam Hatip Lisesi Müdürü Mahmut Celalettin Ökten, ÖNDER’in düzenlediği ödül töreniyle anıldı. Törende konuşan Kültür Bakanı Nabi Avcı, “İmam Hatip okulları özünde milletin eğitime müdahalesidir, bir halk hareketidir” dedi.

Hayatı boyunca imam hatip okullarının açılması ve yaygınlaşması için mücadele eden ve Türkiye’nin ilk İmam Hatip Lisesi Müdürü unvanını alan Mahmut Celalettin Ökten, ÖNDER İmam Hatipliler Derneğince düzenlenen ödül töreniyle anıldı.
Cemal Reşit Rey Konser Salonunda Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın da katılımıyla sahiplerini bulan ödüller, imam hatiplerin açılması için ilerleyen yaşına rağmen ciddi bir mücadele veren, ilk kurucu müdürü ve fikir babası Celalettin Ökten’i yeni nesillere tanıtmak ve hatırasını canlı tutmak için verildi.
Kültür ve medeniyetin halka; sanat, edebiyat, kültür yoluyla, estetiğin diliyle ulaşmasını sağlayan eser sahiplerini, gençliğe tanıtmak için düzenlenen yarışmanın sonuçları, internet üzerinden halk oylamasıyla belirlendi.
Törende konuşan Bakan Nabi Avcı, “İmam Hatip okulları özünde milletin eğitime müdahalesidir, bir halk hareketidir” dedi.
Celalettin Ökten Ödülleri ise şu isimlere verildi:
Yılın Bilim İnsanı: Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı
Yılın Dini Hizmet Ödülü: Diyarbakır Ulu Camii İmam Hatibi Mehmet Said Yaz
Yılın Eğitimcisi: Derya Ovacıklı (Kahraman Kazan Belediyesi Gençlik Merkezi Eğitim Görevlisi – 15 Temmuz Gazisi)
Yılın Edebiyatçısı: İbrahim Tenekeci
Yılın Gençlik Dergisi: Anadolu Gençlik Dergisi
Yılın Kültür Edebiyat Dergisi: İtibar Dergisi
Yılın İnternet Sitesi: sonpeygamber.info
Yılın Televizyon Dizisi: Diriliş Ertuğrul
Yılın Oyuncusu: Ufuk Bayraktar
Yılın Sinema Filmi: Somuncu Baba Aşkın Sırrı
Yılın Sporcusu: Kenan Sofuoğlu
Yılın Müzisyeni: Uğur Işılak
Yılın Radyo Programcısı: Fatma Beyza Tütüncüoğlu
Yılın Televizyon Programcısı: Betül Soysal Bozdoğan
Yılın Gazetecisi: Hande Fırat
Yılın Projesi: Yaşayarak Öğreniyorum Projesi
Celaleddin Ökten Özel Ödülü: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yorulmaz
Celaleddin Ökten Eğitime Hizmet Ödülü: Doç. Dr. Yusuf Tekin
15 Temmuz Milli İrade Ödülü: Türkiye Cumhuriyeti Milleti adına TBMM Başkanı İsmail Kahraman
Ahde Vefa Ödülü: Prof. Dr. Sabahattin Zaim
Mahmut Celalettin Ökten kimdir?Trabzon’da 1882 yılında dünyaya gelen Ökten, küçük yaşta önce babasını, sonra da annesini kaybetti. Bunun üzerine babaannesinin himayesinde hafızlığını yapan Ökten, bu şekilde ilk eğitimini de tamamlamış oldu.Daha sonra Darülfünun Edebiyat Şubesinden 1911’de mezun olan Celalettin Ökten, ardından İstanbul’da öğretmen olarak göreve başladı. İlmi bilgisi ve olgun kişiliği sayesinde kısa zamanda “Celal Hoca” unvanıyla anılmaya başlanan Ökten, kentin çeşitli okullarında edebiyat, felsefe ve mantık dersleri verdi.Ömrü boyunca ilim, irfan peşinde koşarak imam hatip okullarının açılması ve yaygınlaşması için mücadele eden Ökten, bu okullarda hocalık ve idarecilik görevleri de yaptı. Celalettin Ökten, 1949’da Maarif Vekaletince İstanbul’da açılan imam hatip kursuna müdür ve öğretmen olarak atandı. Ancak Ökten, bu kursların yeterli olmayacağına inanarak, eğitimin, orta dereceli okullar açılarak buralarda verilmesini istedi.Bu amaçla da dönemin Maarif Bakanı Tevfik İleri başta olmak üzere pek çok kişiyle görüşmeler yapan Ökten, İleri’nin de desteğiyle bu okulların ders müfredatı üzerinde çalıştı. İmam hatip okullarının müfredatına hem dini hem de fen ilimlerinin konulması için büyük çaba harcayan Ökten, kendi ifadesine göre; “Kimi zaman bu okulların müfredatına yabancı dil, sosyoloji, felsefe, fizik, kimya gibi derslerin konulmasına karşı çıkan hocalarla, kimi zaman da bu okullarda Arapça’nın ders olarak yer almasına karşı çıkan ve Kur’an-ı Kerim’in Türkçe tercümesinden ve Latin harfleriyle yazılan kitaplardan okutulmasını isteyenlerle” mücadele etti. Ökten’in bu mücadelesinin sonucunda, onun idealleri doğrultusunda imam hatip okullarının açılması kararı alındı.Bu kapsamda “Celal Hoca” unvanıyla anılan Ökten de eğitim ve öğretim hayatına başlayan ilk imam hatip okulu olma özelliği taşıyan İstanbul İmam Hatip Okuluna kurucu müdür olarak atandı. Ökten, okula atanmasının ardından kimi zaman elinde süpürgeyle temizlik, kimi zaman tamirat yaptı, çoğu zaman da tahta karşısına geçip öğrencilerine ders anlattı. Zor şartlarda imam hatip okullarının yaşaması ve gelişmesi için çalışan “Celal Hoca”nın adı artık imam hatip okullarıyla özdeşleşmişti.Arapça, Farsça ve Fransızcayı iyi derecede bilmesinin yanı sıra İslami ilimlerle beraber Batı bilim ve düşüncesine de hakim olan “Celal Hoca”, resmi derslerinin yanında Beyazıt’taki Soğanağa Camisinde de 6 yıl süreyle cumartesi günleri, İmam Gazali’nin “İhya-u Ulumid-din” adlı kitabını okuttu. “Hayatta, her zaman ve her şartta yapılabilecek işler olduğu” fikrine inanan Ökten, hiçbir zaman mazeretlerin arkasına sığınmayarak daima iyimser yaşadı.Arap edebiyatını çok iyi bilen ve güçlü bir hafızaya sahip de olan Ökten, 21 Kasım 1961’de vefat etti.
KAYNAK : Yenişafak