İhaneti kimse unutmasın istiyoruz

Yeni Şafak, millete yapılan ihanet asla unutulmasın diye 15 Temmuz’un dijital kütüphanesini oluşturdu. Altı aylık bir emeğin sonucunda ortaya çıkan kütüphanede darbe girişiminin 48 saati dakika dakika verilirken şehitlerin hikayeleri, darbecilerin itirafları bütün ayrıntısıyla yer alıyor.

İhaneti kimse unutmasın istiyoruz

Yeni Şafak, millete yapılan ihanet asla unutulmasın diye 15 Temmuz’un dijital kütüphanesini oluşturdu.

www.yenisafak.com.tr/15Temmuz uzantısıyla erişilen kütüphanede darbe girişimin ilk 48 saati dakika dakika, olay olay veriliyor. Projenin detaylarını konuşmak için Albayrak Grubu’nun dijital yayıncılık şirketi Piri Medya’nın Genel Müdürü Ömer Karaca ve Yeni Şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik ile bir araya geldik.

BASİT ANLAT KURALI

Dijital Kütüphane 24 Şubat Cuma günü yayınlandı. CNR Kitap Fuarı’nda Recep Tayyip Erdoğan’ın inceleyip “Çok iyi bir proje” dediği dijital kütüphanenin oluşturulması için Yeni Şafak internet ekibi geceli gündüzlü 6 ay çalıştı. Dijital kütüphanenin çok rafine bir iş olduğunu söyleyen Albayrak Grubu’nun dijital yayıncılık şirketi Piri Medya’nın Genel Müdürü Ömer Karaca, “Biz bunu mümkün olduğunca net, basit, anlaşılır ve hızlı bir şekilde erişilebilir olmasını. Format üzerinde uzun süre çalıştık. Şu anki haline gelene kadar büyük değişiklikler oldu. Ana hedefimiz bu işi basitçe anlatmaktı. Herkesin anlayacağı aynı zamanda çok kapsamlı olmasını da istiyorduk. Çok hızlı erişilebilir ve tüketilebilir olmalıydı. Çünkü insanların okuma alışkanlıkları dijitalde çok farklı. Çok çabuk dikkat dağılıyor” diyor.

HENÜZ TEZ YAZILMADI

15 Temmuz dijital kütüphanesi kime nasıl bir fayda sağlayacak? Bu hususta sorulması gereken en önemli sorulardan biri. Karaca bu soruya, “Biz yakın tarihimize bile bir arşiv oluşturamıyoruz. Elbette raflara giren kitaplar var ama çözüm süreci neydi, nerede başladı, nerede nasıl bitti diye bir soru sorsanız çözümleme yok. Birçok olayla ilgili maalesef böyle. Herkes orada kendine ait bir şey bulacak. Biz istiyoruz ki bundan 20 sene sonra hafızasını tazelemek, bu konuda fikir sahibi olmak isteyen birisi 15-20 dakikada bilgi sahibi olsun” cevabını veriyor. Ersin Çelik de “15 Temmuz’la ilgili henüz tezler yazılmadı ama yazılmaya başlayınca bu kütüphane gençlere kaynak olacak” diyor. Birkaç yıl içinde tezlerin kaynak bölümünde Yeni Şafak 15 Temmuz Dijital Kütüphanesi yazabilir.

Ömer Karaca

CANLI BİR KÜTÜPHANE

15 Temmuz’un bir günlük mesele olmadığını henüz aydınlatılmamış taraflarının olduğuna değinen Çelik, dijital kütüphanenin de açıldığı gibi kalmayacağını her yeni gelen bilgiyle birlikte kendini güncelleyeceğini vurguluyor. Dijital kütüphanede kaybettiğimiz 248 şehidin hepsinin tek tek sayfası var. Bununla ilgili şehit yakınlarından çok fazla mesaj aldıklarını kaydeden Karaca, “Mümkün olduğunca çok fazla kaynaktan yararlanmaya çalıştık. Bu da 6 ayımızı aldı. 200’e yakın şehit yakınıyla telefon görüşmesi yaptık bilgi almak için. Şimdi bir Whatsapp hattı oluşturuyoruz ki insanlar bize daha kolay ulaşsın ve hikayelerini göndersin” diyor ve bu kütüphanenin her zaman canlı tutulacağının altını çiziyor.

Video içeriğine yatırım yapıyoruz

Dijital haberciliğin farklı bir tarafı, alışkanlıkları olduğunu dile getiren Ömer Karaca, yakın gelecek için video yayıncılığına yatırım yaptıklarını kaydederek şöyle devam ediyor: “İnsanlar bir olayı hemen kavrayıp geçmek istiyorlar. Hatta haberin kendisine gelmesini bekliyorlar artık. Elbette haber sitelerine haber okumaya gelen bir kitle de var ama bu trafiğin yüzde 20’sini oluşturuyor. Facebook’ta çok kuvvetliyiz. En kötü canlı yayınımız en az 30-40 bin izleyiciye ulaşıyor. Referandum süreciyle ilgili de ciddi yayınlar yapacağız. Stüdyomuzu kurduk. Instagram sayfamız için de özel birer dakikalık haber videoları oluşturuyoruz.”

Ersin Çelik

Referandum sitemiz de açılacak

“Dijitalde ortaya bir şey çıkardıysanız onu öyle bırakamazsınız. Google açıldığında açıldığı gibi kalmadı. Teknoloji ve insanların isteklerine göre şekillendi. Türkiye’de dijital kütüphane kültürü henüz oluşmuş değil. Bir dijital arşiv oluşturma mazimiz de yok. İnternet medyasının da mazisi yok” diyen Ersin Çelik, referandum için de tıpkı geçtiğimiz seçimde olduğu gibi bir seçim mikrositesi yapacaklarını şimdiden haber veriyor. Hatta Ömer Karaca, referandum mikrositesinin bir iki hafta içinde yayına başlayacağını söylüyor. Bu seçim sitesinde de Türkiye’nin bugüne kadar hangi konularda referanduma gitttiğine, sonuçlarına erişim sağlayabileceksiniz.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ