Güne ılık su içerek başlayın
Rahat bir hamilelik geçirmek için gündelik hayatınızda küçük değişiklikler yapmanız şart. Örneğin sabah aç karnına bir bardak ılık şekerli su içmek sizi kabızlıktan korur.

Rahat bir hamilelik geçirmek için gündelik hayatınızda küçük değişiklikler yapmanız şart. Örneğin sabah aç karnına bir bardak ılık şekerli su içmek sizi kabızlıktan korur.
Rahat bir hamilelik geçirmek için gündelik hayatınızda küçük ama etkili değişiklikler yapabilirsiniz: Her gün güneşe çıkarak D vitamini ihtiyacınızı karşılayın. Yemeklerinizi iyotlu tuzla pişirin. Bacaklarınızı yükseğe kaldırarak sık sık dinlenin. Açık havada yürüyüş yapın, güne ılık suyla başlayın, banyo ve tuvaletin kapısını kilitlemeyin! Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. M. Murat İnal; gebelikle ilgili soruları yanıtladı:
Gebelik boyunca ağırlık artışı nasıl olmalı?
Gebelikte önemli olan fazla kilo almak değil, dengeli gıda almaktır. Üç öğün arasında ek öğünler alınarak enerji ihtiyacının düzenli karşılanması sağlanır. Tüm gebelik boyunca alınması gereken ideal kilo 10-12 kg'dır.
Gebelikte beslenme nasıl olmalı?
Sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek doğumu için dengeli beslenme şarttır. Gebelikte günlük kalori ihiyacına 350 Kcal/ gün ilave edilir.
Gebe bir kadına ailesi ve çevresi nasıl davranmalı?
Gebelik, anne adaylarının günlük yaşantısını değiştirmemeli. Ancak gebelikte hormonal değişikliklerden dolayı kadınlar biraz daha sinirli, duygusal ve hassas olacaktır. Böyle durumlarda eşinin ve yakın çevresinin, gebelik boyunca destek olmaları gerekmekte, mümkün olduğunca sakin, kaygı ve baskılardan uzak durması sağlanmalıdır.
Gebeler nasıl giyinmeli?
Gebelerde üçüncü aydan itibaren kilo artışı olacak, karın büyümeye başlayacak, ayaklarda, bacaklarda ve kollarda şişmeler olacaktır. Bu nedenle anne adaylarını ve bebeklerini sıkmayacak şekilde, rahat, geniş, terletmeyen pamuklu veya penye giysiler tercih edilmeli. Ayrıca dar ve sentetik çamaşırlar, özellikle gebelikte sık görünen mantar enfeksiyonu riskini daha da arttırdığı ve dolaşımı zorlaştırdığı için tercih edilmemeli. Yüksek topuklu ayakkabılar yerine rahat, topuksuz ve ortopedik tabanlı ayakkabılar tercih edilmeli.
Gebelikte nefes almada zorluk normal midir?
Gebeliğin ilerleyen aylarında akciğer soluk alma sırasında rahat genişleyemez ve nefes alma zorlaşır. Bu yüzden gebeler, kalabalık, havasız ve sigara içilen ortamlardan uzak durmalı. Yorucu hareketlerden kaçınmalı ve günlük işleri dinlenerek yapmalı.
HER GÜN GÜNEŞE ÇIKIN
– Her gebe günde; 80 g protein, 1.5 g kalsiyum, 30-60 g demir ve A,B1, B2 ve C vitamini almalı.
– İçerisinde katkı maddeleri bulunan salam, sosis ve sucuk gibi besinlerden uzak durulmalı.
– D vitamini besinlerde bulunmadığı için güneşle cildin teması sağlanmalı.
– İyotlu tuz kullanılmalı.
– Taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli, kola ve hazır meyve suları içilmemeli.
– Kansızlığı önlemek için yemeklerle birlikte çay içilmemeli, kahve tüketimi azaltılmalı.
– Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalı.
BOL BOL DİNLENİN
Özellikle gebeliğin ilk dört aylık döneminde anne adayları kendilerini aşırı yorgun ve uykusuz hissedebilirler. Bu konuda yapılabilecek ve yapılması gereken bir şey yoktur. Vücudunuzun ihtiyaçlarına kulak verin ve bol bol dinlenin. Düzenli uyku, düzenli beslenme ve ne kadar yoğun çalışırsanız çalışın, her fırsatta istirahat etmeniz kaliteli bir gebelik dönemi geçirmek için çok önemlidir.Gebeliğin erken dönemlerinde baş ağrılarına da sık rastlanır. İstirahat etmek ve açık havada yürüyüş yapmak yardımcı olabilir. Bu baş ağrıları genellikle gebeliğin ortalarına doğru kendiliğinden kaybolurlar.
Bacakları yükseğe kaldırın
Hormonların etkisiyle vücutta su tutulması, gebelikte görülen ödemin nedenidir. Şişmeleri ve ödemi önlemek için; uzun süre ayakta durulmamalı, sıkı lastikli çorap ve iç çamaşırı giyilmemeli, bacaklar yükseğe kaldırılarak dinlendirilmelidir. Gebeler bu konuda dikkatli olmalı. Anne adayının çevresinde bulaşıcı hastalık geçiren çocuk varsa, bulaşıcılık dönemi bitene kadar o kişiden uzak durmalıdır. Farkında olmadan bulaşıcı hastalığı olan birisiyle temasa geçtiyse en kısa zamanda doktora başvurmalıdır.
KURU KAYISI VE İNCİR KOMPOSTOSU İÇİN
Gebelikte ortaya çıkan ve geceleri uykudan uyandıran bacak kramplarına karşı; fazla ayakta kalınmamalı, uzun süreli oturmalarda ayak ayak üzerine atılmamalı.
-Gebe kadınlar, ayaklarını, yükseğe uzatarak dinlendirmeli.
– Ayakları sıkan ve yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durmalı.
-Bacaklarda varis varsa destekleyici varis çorapları kullanmalı.
– Bacağa kramp girdiği zaman ayak parmakları kendine doğru çekilmeli ve kaslara masaj yapılmalı.
-Gebelikte gelişen kabızlık ve hemoroit sorununa karşı bol çiğ sebze ve meyve yenmeli.
– Her gerektiğinde beklemeden tuvalete gidilmeli.
Ev işi yaparken dizlerinizin üzeri̇nde durun
– Anne adayları günlük ev işleri yaparken, toz alırken ve yerleri silerken dizlerinin üzerinde durmaya özen göstermeli.
-Sırt üstü yatarken, kalkıp oturmak için önce yan dönüp sonra kollardan destek alarak kalkmalı.
-Sandalyeden, ağırlığını bacaklarına verip destek alarak kalkmalı.
-Ani hareketlerden ve ağır yük kaldırmaktan kaçınmalı. n Banyo ve tuvalette kazalara, düşmelere ve kaymalara karşı önlem alınmalı. Banyo ve tuvalette gebeler kapıyı kilitlememeli.
-Gebelerin bulunduğu evde, özellikle aynı odada sigara içilmemeli.
– Evde evcil hayvan besleniyorsa doğuma kadar evden uzaklaştırılmalı. Kedi dışkısından toxoplazma diye adlandırılan enfeksiyon gebeye geçebilir.
KAYNAK : gunes.com