Evde korona virüs hastası nasıl bakılır? Korona virüs tedavi süreci…

Binlerce insanın hayatı kaybetmesine neden olan korona virüs, hızla yayılırken bilim insanları da tedavi yöntemlerini araştırmaya devam etmektedir. Covid-19’a karşı kesin bir ilaç-aşı bulunmadığından herkesin kurallara uyarak ve doğru beslenerek tedbir alması uzmanlar tarafından önemle belirtilmektedir. Peki korona virüse yakalanan kişilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor? İşte evde covid-19 tedavi süreci…

Evde korona virüs hastası nasıl bakılır? Korona virüs tedavi süreci…

Dünya çapında 48 milyon vaka sayısına ulaşan korona virüs, büyük bir hızla yayılmaya devam ederken bilim insanları da ilaç ve aşı çalışmalarını sürdürmekte. Korona virüs her bireyde farklı semptom ve şiddetle görüldüğünden uygulanan tedaviler kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Şu an için net bir tedavi yöntemi olmadığından Sağlık Bakanlığının tavsiyeleri üzerine kişinin kendine kendi dikkat etmesi gerektiği belirtilmektedir. Corona virüs testi pozitif çıkan vakaların yapmaları gereken en önemli şey kendilerini izole ederek en az 10 gün evden dışarı çıkmamalarıdır. Hastalığın kimseye bulaşmaması için ev içinde maske-mesafe- hijyen kurallarına dikkat ederek gün içinde bol su (en az 2 litre), bağışıklığı güçlü tutacak gıdaların tüketilmesi gerekir.  

Doğru temizlik nasıl olur? Evinizi corona virüsünden temizleme yolları

KORONA VİRÜS EVDE BAKIM SÜRECİ  

Yapılan korona virüs testinin pozitif çıkması üzerine hastalığın seyrettiği şiddete göre kişiden kişiye farklı tedaviler uygulanır. Ağır hastalar doktor kontrolünde hastanede tedavi olurken hafif semptomlu hastaların evlerinde en az 10 gün süren karantina sürecinde tedavileri başlar. İzolasyondaki hastanın evdeki diğer bireylere de bulaştırmaması için bir odaya kapanması sadece temel ihtiyaçlarını görmek üzere odadan çıkmasına izin verilmelidir. Burada Sağlık Bakanlığının üzerinde durduğu maske – mesafe – hijyen kurallarına harfiyen uyulduğu sürece diğer kişilere bulaşma riski en aza düşürülmüş olur. 

Koronavirüs hangi yüzeyde kaç saat yaşıyor? Corona virüsün yaşam süresi…

MASKE: Corona virüs testi pozitif çıkan ve çıkmayan herkes ev içinde maskeyle durmaları, enfekte olmuş hastanın diğer bireylere bulaştırma ihtimali en aza düşürülür. Testi negatif çıkan kişilerin de kendilerini korumaları için sürekli olarak maskeyle gezmeleri gerekir. Korona virüs, her kişi de farklı şekilde seyrettiğinden kimsenin yanılgıya düşmeden maske kuralına uymaları gerekmektedir. 

MESAFE: Vakanın ihtiyaçlarını görmek üzere odasına yemeğini, suyunu, ilacını vermek üzere girildiğinde çok fazla durmadan hemen çıkmak gerekmektedir. Özellikle kapalı alanlarda bulaşma riski daha yüksek olduğundan en az 1,5 metre mesafenin korunmasına dikkat edilmelidir. 

HİJYEN: En az maske ve mesafe kadar önemli olan hijyen kuralları hastalığın yayılmasını engelleyen en önemli tedbirdir. Hastanın dokunduğu yerlerin sürekli olarak temizlenmesi, odasının sık sık havalandırılması, nevresimlerin 2 günde bir değiştirilerek gerekmektedir. Özellikle hastanın temas ettiği bardak, tabak vs gibi mutfak ürünlerinin anında dezenfekte edilmesi, kimseyle temas etmeden yıkanmasına çok dikkat edilmelidir. Özellikle havlu, nevresim gibi eşyaların bireysel olarak kullanılması, kişisel hiçbir şeyin ortak kullanılmamasına dikkat edilmelidir.

CORONA VİRÜS TEDAVİ SÜRECİ

Evde tedavileri süren pozitif vakalarda dikkat edilmesi gereken en önemli kurallardan biri de beslenmedir. Bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa hasta o kadar kısa sürede hastalığı atlatmış olur. Evde bakımı süren covid 19 hastasının probiyotik ve antioksidan kaynağı besinler tüketmesi gerekmektedir. Portakal, mandalina, muz, kivi, maydanoz, taze nane gibi mevsim yeşilliklerinden bol bol yenmesi tavsiye edilir. Sağlık Bakanlığının verdiği ilaçlar dışında kişinin kedisine iyi bakarak hastalığı en kısa sürede atlatması mümkündür. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için özellikle her gün tüketilmesi tavsiye edilen gıdalar şöyledir:

1- Nar: Mevsim geçişlerinde solunum yolu hastalıklarından korumak ve bağışıklığı güçlendirmek için her gün nar yenmesi tavsiye edilir. Güçlü antioksidan olan nar, vücuttaki toksinleri atarak hastalıklardan daha çabuk kurtulmayı sağlamaktadır. Hem hastalıklardan kurtulmak hem de korunmak için bol miktarda nar tüketilebilir.

Narın faydaları neler? Şifa deposu nar suyu ve kabuğu hangi hastalıklara iyi gelir?

2- Ihlamur: Zengin vitaminlere sahip ıhlamur, özellikle solunum yolu hastalıklarının tedavi edilmesinde etkili olduğu görülmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttıran ıhlamur pişirilmeden demlenerek tüketilmesi gerekir. Siyah çay demler gibi çaydanlığın üstüne ıhlamur ve sıcak su eklenir, altta su kaynarken ıhlamur da yavaş yavaş demlenir. Ihlamuru hazırlarken daha güçlü bir etki göstermesi için demlerken içerisine çubuk tarçın, limon ve elma dilimleri eklenebilir.

Ihlamurun bilinmeyen faydaları: Ihlamur çayı hangi hastalıklara iyi gelir?

3- Sarımsak-Yoğurt: En güçlü antioksidan kaynaklarından olan sarımsak bütün olarak tüketmek yerine suyunu çıkararak ve ezerek yoğurda eklenerek tüketilmesi tavsiye edilir. Yoğurt ve sarımsak karışımı vücuttaki toksinlerin atılmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğu için hasta olan olmayan herkesin günde bir kase kadar tüketmesi tavsiye edilmektedir. 

Çiğ sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak hangi hastalıklardan korur?

4- Brokoli-Karnabahar: Tam mevsimi olan brokoli ve karnabahar, metabolizmanın hızlanmasına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve vücudu toksinlerden arınmasına yardımcı olduğu için özellikle bu süreçte bolca tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Brokoli ve karnabaharın en doğru tüketim şekli ise suda haşlanıp yumuşadıktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırılarak yenmesidir. 

Kasım ayı sebze ve meyveleri nelerdir? Doğru beslenme ile bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

5- Sumak: Korona virüse karşı bağışıklığı güçlendiren ve hastalığa karşı direnç gösterdiği düşünülen sumak, salata ve yoğurtlarda tüketildiği gibi çayı da hazırlanmaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan sumak, sarımsak ve yoğurtla tüketilebilmektedir. 

Bağışıklık sistmini güçlendiren sumağın faydaları nelerdir? Sumak çayı nasıl hazırlanır?

KAYNAK : Haber7

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ