Çölyak hastalarına glutensiz pide

Uşak’ta 40 yıldır pidecilik yapan Ahmet İşler, çölyak hastası yeğenleri için özel olarak ürettiği glutensiz pideyi sipariş üzerine Uşaklı ve farklı illerden gelen hastalar için yaptı.İşler, pidenin hamurundan yapımına kadar özel aşamalardan geçtiğini belirtti.

Çölyak hastalarına glutensiz pide

Uşak’ta 40 yıldır pidecilik yapan Ahmet İşler, daha önce yeğenleri için yaptığı glutensiz pideyi Uşak’ta bir araya gelen yaklaşık 200 çölyak hastası için yaptı. İşler, yaptığı açıklamada, Aydın, Balıkesir ve Uşak’taki çölyak hastaları için fırının başına geçtiğini belirterek glutensiz pidenin hamurundan yapımına kadar özel aşamalardan geçtiği için büyük emek istediğini belirtti.

Çölyak Derneğinin getirdiği glutensiz unları kullandıklarını aktaran İşler, “İmalatı ayrı bir bölmede yaptık. Kullandığımız tüm malzemeleri yeniledik.Zahmetli iş, diğer pide hamuru gibi değil. Fırını temizledik çünkü diğer unlarla karışmaması gerekiyor.” dedi.

İşler,çölyak hastaları için yapılan pidelerin zahmetli olduğunu diğer pidelere benzemediğinin söyledi.

Çölyak hastası iki yeğeninin her istediğini yiyemediğini anlatan İşler, şunları söyledi:

“Biz bunu kar amaçlı düşünmedik. Çölyak hastalarının zor koşullarda yaşamlarını sürdürdüklerini biliyorum. Onlar bizler gibi her istediklerini yiyemiyorlar, diyet yapmaları gerekiyor. Kardeşimin iki çocuğu da aynı durumda. Bize misafirliğe geldiklerinde hiçbir şey yiyemiyorlar. Ben onlar için daha önce glutensiz pide yapmıştım. Yeğenlerim çok mutlu olmuşlardı. Onlar gibi diğer çölyak hastası çocukların mutlu olmasını istedim. Hayatı boyunca hiç pide yememiş çocuklar var. Artık onlarda pide yiyebilecekler, bu bizim için mutluluk verici.”

200 çölyak hastası pide yedi

Uşak Çölyak PKU Elele Derneği kurucusu Ömre Ümran Aydın da kentte yaklaşık 200 çölyak hastasının bulunduğunu, glutensiz gıdalara ulaşmakta zorluk çektiklerine dikkati çekti. Birçok hastanın 20 yıldır pide yiyemediğini aktaran Aydın, “Tabii glutensiz un ile pide hamuru yapmak çok zor. Ustamız uzun uğraşın ardından yapmayı başardı. Aydın, Balıkesir ve Denizli’den arkadaşlarımız geldiler. Onlarla birlikte bugün 200 çölyak hastası pide yedi. Ustamıza teşekkür ederim. Çölyak hastaları artık pide yiyebilecek.” diye konuştu.

Çölyak hastalarından 26 yaşındaki Ismihan Tozbıyık ilk defa pide yediğini söyledi.

Çocuklar da mutlu oldular

Çölyak hastalarından 26 yaşındaki Ismihan Tozbıyık, 21 yıldır rahatsızlığı nedeniyle glutensiz ürünler tükettiğini ve hayatında hiç pide yemediğini söyledi. Pidenin tadının çok güzel olduğunu anlatan Tozbıyık, “Ben ilk defa pide yedim, çok güzeldi. Çocuklarda pide yediler çok mutlu oldular.” ifadelerini kullandı.

Tedavi amaçlı yardım kampanyası için bakanlıktan onay alınacak

Sağlık Bakanlığından yardım kampanyaları ile ilgili açıklama yapıldı. Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde medyada, Türkiye’de tedavi imkanı veya geri ödemesi olmadığı söylemleriyle veya etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmamış deneysel tedavi yöntemleriyle, bazı vatandaşların yurt içi veya yurt dışında tedavilerinin sağlanması için valiliklerin izni ile kişi veya kuruluşlar adına çok sayıda yardım kampanyası başlatıldığının gözlemlendiği ifade edildi.Açıklamada, hastalıklar ve bilimsel olarak kanıtlanmış tedavi yöntemleri, Türkiye’deki tedavi imkanları ve geri ödeme kapsamı konularındaki bilgi eksikliğine bağlı olarak başlatılan kampanyalarla, hastaların yurt içi ve yurt dışında çeşitli kurum veya kuruluşlara yönlendirilmesi sonucunda hasta mağduriyetlerinin ortaya çıkabildiği vurgulandı. Basın organları ve sosyal medyada bu kampanyalardan bilgi kirliliği içerecek şekilde bahsedilmesinin, ülkenin sağlık alanında ulaştığı seviye ve sosyal güvenlik uygulamalarının kapsayıcılığı hakkında negatif algı oluşturacak tereddütlere neden olabildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:”Yurt içinde veya yurt dışında tedavi amacıyla yardım kampanyası başlatma talebinde bulunan hasta, vatandaş, kuruluş veya derneklere, ülkemizdeki tedavi ve ödeme imkanları ve vadedilen tedavi yöntemlerinin bilimsel geçerlilikleri tam anlamıyla değerlendirilmeden kampanya başlatılmasına izin verilmesi, hukuk dışı uygulamalara ve hasta mağduriyetlerine sebebiyet vereceğinden uygun görülmemektedir.Valiliklere yurt içi veya yurt dışında tedavi amacıyla yapılan yardım kampanyası müracaatlarında hastalarla ilgili bilgiler Sağlık Bakanlığı ile ivedilikle paylaşılacaktır. Bakanlığımızdan tedavi imkanları ve geri ödeme kapsamı konusunda uygun görüş alındıktan sonra kampanya taleplerine gerekli izinler verilecektir.”SMA’da ilk ilaç Ece’ye umut olduBakanlıktan Kartal bebek kampanyasına incelemeMinik Asaf içinyardım çağrısıKüçük Elif Nur ameliyat için yardım bekliyorSağlığına kavuşmak için yardım bekliyor

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ