Burkina Faso’da Cumhurbaşkanı Kabore’nin alıkonulması sonrası belirsizlik sürüyor

Hükümetten yahut ordudan şimdi resmi açıklama yapılmazken, mahallî ve milletlerarası basındaki haberlerde, Meclis Lideri Alassane Sakande ve …

Burkina Faso’da Cumhurbaşkanı Kabore’nin alıkonulması sonrası belirsizlik sürüyor

Hükümetten yahut ordudan şimdi resmi açıklama yapılmazken, mahallî ve milletlerarası basındaki haberlerde, Meclis Lideri Alassane Sakande ve Başbakan Lassina Zerbo’nun da başşehir Vagadugu’daki Paspanga jandarma kampına götürüldüğü belirtildi.

Toplumsal medyada Cumhurbaşkanı Kabore’ye ilişkin olduğu argüman edilen kurşunlanmış bir aracın imgesi paylaşılırken, Kabore’nin Fransa Büyükelçiliğine kaçmaya çalıştığı sırada yakalandığı öne sürüldü.

Askerlerle cumhurbaşkanlığı müdafaaları ortasında çatışma çıktığı ve Kabore’nin 4 muhafazasının da alıkonulduğu kaydedildi.

KALKIŞMANIN GERİSİNDEKİ İSİM YARBAY DAMİBA

Askeri kalkışmanın gerisinde ise Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba’nın olduğu bilgisi paylaşıldı.

Yarbay Damiba’nın, 12 Ocak’ta “darbe hazırlığı yapmak” suçlamasıyla gözaltına alınan 12. Komando Piyade Alayı Kolordu Kumandanı Yarbay Mohamed Emmanuel Zoungrana ile de bağlantılı olduğu belirtildi.

Kabore tarafından 3 Aralık 2021’de “İkinci Askeri Bölge Komutanı” olarak atanan Damiba’nın 2015’teki darbe teşebbüsünde de yer aldığı ortaya çıktı.

Eylül 2015’teki darbe teşebbüsünün gerisinde olduğu gerekçesiyle 20 yıl mahpus cezasına çarptırılan General Gilbert Diendere’nin yargılandığı davada, Damiba’nın da sözüne başvurulduğu öğrenildi.

Mali’deki cunta başkanı Mamady Doumbaya üzere Paris Harp Okulunda eğitim gören Damiba’nın Haziran 2021’de piyasaya sürülen “Batı Afrika Orduları ve Terörizm: Bilinmeyen Cevaplar” başlıklı kitabı bulunuyor.

ASKER, DEVLET TELEVİZYONUNUN ETRAFINI ÇEVİRDİ

Toplumsal medyadaki paylaşımlarda, devlet televizyonu RTB binasının etrafının askeri araçlarla çevrildiği görüldü.

Kimi kaynaklar, askerin bina içine girdiğini ve kısa müddette açıklama yapacağı tezinde bulundu.

Öte yandan Fransa’nın Vagadugu Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, bugün yapılacak 2 Air France seferinin iptal edildiği kaydedildi.

Açıklamada, vatandaşlara “evlerinde kalmaları” davetinde bulunuldu.

OLAYLAR, DÜN SABAH BAŞLADI

Dün sabah, Vagadugu’daki iki askeri kışlada sabah silah sesleri duyulmuş ve olayın kalkışma olabileceğinden kaygı edilmişti.

Hükümet, darbe ihtimalinin bulunmadığını duyurmuş ve durumun denetim altında olduğunu açıklamıştı.

Askerlerin darbe niyetiyle değil daha yeterli çalışma koşulları talebiyle isyan çıkardığı belirtilmiş, ülke çapında taşınabilir internet kesintisi yaşanmıştı.

Açıklamaların akabinde sokağa dökülen bir küme, hükümet partisi Halkın İlerleme Hareketinin binasına saldırmıştı. Bunun üzerine ülke çapında, ikinci bir emre kadar 20.00-05.30’a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, eğitime de 2 gün orta verilmişti.

Akşam saatlerinde ise Cumhurbaşkanı Kabore’nin konutunun etrafında silah sesleri duyulmuş ve Kabore’nin alıkonulduğu öne sürülmüştü.

CUMHURBAŞKANI KABORE’Yİ ZORA SOKAN TERÖR SORUNU

Burkina Faso’da 22 Kasım’da Sanmatenga eyaletinde düzenlenen hücumda, 9’u jandarma 19 kişi hayatını kaybetmişti.

Sahel bölgesinde 14 Kasım’da düzenlenen akında ise 49’u asker 53 kişi hayatını yitirmiş, ülke çapında Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore’nin istifası için hareketler düzenlenmişti.

Terör hücumlarında üst üste çok sayıda askerin hayatını kaybetmesi kamuoyunda tartışma konusu olmuştu.

Terörle uğraşta başarısızlıkla eleştirilen Kabore, 9 Aralık’ta Başbakan Joseph Marie Dabire’yi vazifeden alarak 2 gün sonra yerine Lassina Zerbo’yu getirmişti.

Komşu ülke Mali’deki El Kural ve DAEŞ ilişkili terörist kümeler, 2015’ten bu yana Burkina Faso’nun kuzey ve doğusunda sık sık hücum düzenliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ