Birleşmiş Milletler’den Rusya’nın yasa dışı ilhakına kınama
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna bölgelerini yasa dışı ilhakını kınayan kararı 143 ülkenin oyuyla kabul etti.

BM Genel Kurulu’nda bugün yapılan oylamada, Rusya‘nın Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki bölgelerdeki “yasadışı sözde referandumları” kınayan ve ilhak beyanını geri almasını talep eden karar kabul edildi. Rusya’nın Ukrayna’dan Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerini yasadışı ilhak etmesi 143 lehte oy ile kınandı.
35 ÜLKE ÇEKİMSER KALDI
Çin, Hindistan, Güney Afrika ve Pakistan dahil olmak üzere 35 ülke çekimser kalırken, Rusya, Belarus, Kuzey Kore, Suriye ve Nikaragua aleyhte oy kullandı. Karar, tüm devletlere, BM’ye ve uluslararası kuruluşlara Rusya’nın ilhak iddialarının hiçbirini tanımama çağrısında bulunuyor ve Rusya’nın ilhak beyanının derhal geri alınmasını talep ediyor.
RUSYA VETO ETMİŞTİ
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi toplantısında üye devletlere Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından ilhakının kınanması ve Rusya’nın askerlerini geri çekmesi çağrısının yer aldığı karar taslağını sunmuştu. Toplantıda, 10 ülke kararı desteklerken, Çin, Brezilya, Hindistan ve Gabon çekimser kalmıştı.Veto yetkisine sahip olan Rusya ise Ukrayna topraklarının ilhakının kınanmasını içeren tasarıyı veto etmişti. Rusya BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, karar taslağına dair yaptığı konuşmada, “Böylece ABD’nin sunduğu karar reddedildi. Rusya’nın böyle bir taslağı dikkate almasını ve desteklemesini ciddi olarak bekliyor musunuz? Eğer değilseniz o zaman Rusya’nın bu hakkı kötüye kullandığını dile getirmek için kasten veto hakkını kullanmaya zorladığınız ortaya çıkıyor” ifadelerini kullanmıştı.
5 ÜLKE TEK TARAFLI OLARAK VETO EDEBİLİYOR
BMGK’nın 5 daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya, kararları tek taraflı olarak veto etme gücüne sahip. Rusya bu durumu Şubat ayından bu yana Ukrayna’ya gerçekleştirdiği saldırıların kınanmasını engellemek için kullanırken, ABD ise çoğu zaman İsrail’in eleştirildiği kararları engelledi.