Askeri hastanelerde sivillere de hizmet verilecek
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Sağlık Bakanlığına devredilen askeri hastaneler ile ilgili konuşan Bakan Recep Akdağ, hastanelerin hem askere hem de sivillere hizmet vereceğini söyledi. Akda, hastanelerin cihaz olarak zenginleşeceğini ve mükemmel hizmet verileceğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devredildiğini belirtti. Askeri hastanelerin devrinden önce de bu hastanelere sivil hasta kabul edildiğini ifade eden Akdağ, “Askeri hastaneleri Sağlık Bakanlığına devralırken aslında burada vatandaşlara hizmet vermekten daha çok askerlerimize daha mükemmel hizmet nasıl veririz, bu maksatla devraldık. Sivile de hizmet verecekler ama özellikle terörün yoğun olduğu bölgelerde, çatışmaların daha yüksek olduğu bölgelerdeki hastaneleri Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmayın talebi doğrultusunda sadece asker ve güvenlik kuvvetlerine hizmet verecek şekilde geliştiriyoruz.” diye konuştu.
Hem askeri personele hem sivillere hizmet
Akdağ, eski adı Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) olan Ankara’daki Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İstanbul’daki Sultan Abdulhamit Hastanesi’nde hem askeri personele hem de sivillere sağlık hizmeti verildiğini aktardı. Türkiye’de bütün hastanelerin asker sivil ayrımı yapmadan herkese sağlık hizmeti sunduğunu vurgulayan Akdağ, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Milli Savunma Bakanlığının ihtiyaç duyduğu bölgelerde personelin güvenliğini de göz önünde bulundurarak, sadece güvenlik güçlerine hizmet verecek hastaneler dizayn edeceklerini anlattı.
Cihazlar zenginleştiriliyor
Van, Hakkari, Diyarbakır’daki askeri hastaneleri ihtiyaç dahilinde sadece kolluk kuvvetlerine yönelik olarak geliştirdiklerine işaret eden Akdağ, “Sağlık Bakanlığına devredilen askeri hastaneleri cihaz olarak daha çok zenginleştiriyoruz. Gerekirse hastaneleri tamirat, tadilatla, hatta gerekirse yeni hastaneler yapmak suretiyle, güvenlik kuvvetlerimize en mükemmel hizmeti, onların güvenliklerini de dikkate alarak, yeni bir düzenleme içerisindeyiz.” diye konuştu. Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığının uzmanlığını askeri hastanelere de yansıtacaklarını bildirerek, sahra hastanesi konumundaki sınır ötesi sağlık merkezlerine de destek vermeye devam edeceklerini açıkladı.
GATA’nın yeni adı
Ülke genelinde, 26 ilde askeriyeye ait 32 hastane ile bir rehabilitasyon ve bakım merkezi başkanlığının Sağlık Bakanlığı’na bağlanmasının ardından açıklama yapan Memişoğlu, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nin kaliteli ve iyi bir hastane olduğunu, kalitenin daha üst seviyelere taşınacağını aktardı.GATA Haydarpaşa’nın büyük bir hastane olduğunu vurgulayan Memişoğlu, “Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığı 2005 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında üniversite hastaneleri hariç bazı kurumların hastanelerini bünyesine katmıştı. Bu hastanelerin arasında sadece askeri hastaneler bakanlık bünyesine alınmamıştı. OHAL kapsamında çıkartılan kanun hükmündeki kararname ile askeri hastaneler de bakanlığımız bünyesine devredildi.” diye konuştu.Memişoğlu, hastane içerisinde poliklinik hizmetlerinde kaliteyi artırmak adına bazı yenilikler yapacaklarını ifade etti.Milyonları ilgilendiren iki güzel gelişme Askeri sağlık personelinin hastanede hizmet vermeye devam edeceğini vurgulayan Memişoğlu, şunları kaydetti:”GATA Haydarpaşa köklü geçmişi ile önemli bir hastane. Önceden bilindiği üzere asker ve asker yakınlarına ağırlıkta hizmet veriliyordu. Malumunuz, sağlık hizmetlerini sunmak Sağlık Bakanlığı’nın görevi olması gerekiyor. Bu kapsamda, devri sağlanan askeri hastane böylece bünyesindeki hekim arkadaşlarımız, hastanedeki cihazlar ve diğer bütün envanterlerle birlikte, poliklinik hizmeti sunacak. Hastalarımız gelebilirler. Askeri sağlık personeli ve memurlar bizde kaldı diğer askeri personel ayrıldı. Devrinin ardından poliklinik hizmetlerimiz başladı. Halkımız hastanenin hizmetlerinden yararlanabilirler. Hastanenin acil ve bazı kısımlarında mevcut şartları değiştireceğiz ve bugüne kadar sunulan kaliteli hizmeti daha da artıracağız.”Memişoğlu, hastaneye tıp alanında önemli adımlar atan ve ülkemizde tıp fakültelerinin kuruluşunu sağlayan Abdülhamid Han’ın isminin verilmesinin de kendileri için önemli olduğunu dile getirdi.Hastanenin büyük bir alana kurulu olduğunu, yaklaşık 698 yatak kapasitesi bulunduğunu belirten Doç. Dr. Kemal Memişoğlu, şöyle devam etti:”Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na bağlanması kapsamında bakanlığımızın bünyesine geçen Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Eğitim Hastanesi tüm sivil halkımızın hizmetindedir. İsmi bundan sonra Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak anılacak. Elbette GATA’nın devamı olarak kabul etmek gerekir. Tıp fakültelerinin kuruluşu ise Abdülhamid Han dönemine denk gelir. Bizim açımızdan anlamlı olduğu için hastaneye onun ismini verdik. Burası küçük bir hastane değil. Yaklaşık 698 yatağı aynı zamanda emar, tomografi, anjiyo, açık kalp ameliyatları yapılacak kapasitesi var. Yanık tedavilerinde hizmet sunacak. Milletimize hayırlı olsun.” diye konuştu.Öte yandan, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nin, Sağlık Bakanlığı’na bağlanmasının ardından hastane binasının giriş ve çıkışlarına yeni tabelalar asıldı.
Askeri hastaneler sivilleşti
İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği açıklamasına göre, askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devredilmesi sonucunda İzmir Asker Hastanesi’nin İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hatay Ek Hizmet Binası olarak bugün kapılarını sivil vatandaşlara da açtığı belirtildi.Hastaneye gelen vatandaşları kapıda karşılayan İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Enver ALTAŞ yeni hizmet binasının hayırlara vesile olmasını diledi.Yeni hizmet binasının personeliyle İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine dahil edilmesiyle birlikte sağlık hizmetlerinin artarak devam edeceğini ifade eden Altaş, devirden sonra gelen ilk hastayı muayene odasında ziyaret ederek çiçek verdi.GATA’nın yeni adı
KAYNAK : Yenişafak