ASELSAN’dan yeni ihracat başarısı
ASELSAN’ın denizaltılar ve su üstü platformlarında kullanılmak üzere geliştirdiği KULAÇ İskandil Sistemi, ilk ihracat sınavından başarıyla geçti.

ASELSAN’ın denizaltılar ve su üstü platformlarında kullanılmak üzere geliştirdiği KULAÇ İskandil Sistemini tercih eden Endonezya, ASELSAN’ın denizaltı ve su altı akustik sistemlerine yönelik yeni taleplerde bulundu.
KULAÇ İskandil Sistemi ASELSAN tarafından denizaltılar ve su üstü platformlarında kullanılmak üzere geliştirildi. Seyir yardımcı sistemi olarak kullanılan KULAÇ, yaydığı akustik sinyalin dipten/su yüzeyinden yansımasının dinlenmesi ve gönderme/alma zamanı arasındaki farkın ölçülmesiyle derinlik tespitini gerçekleştiriyor.
ASELSAN tarafından milli olarak geliştirilen ve Türk denizaltılarında da kullanılan KULAÇ İskandil Sistemi ile Türkiye’nin su altı akustik sistemlere yönelik ilk ihracatına imza atıldı. KULAÇ İskandil Sistemi, bir süre önce Endonezya denizaltısına entegre edildi.
KRI Nanggala 402 denizaltısında gerçekleştirilen entegrasyon ve kabul faaliyetleri çok kısa süre içinde başarıyla tamamlanarak müşteri memnuniyeti üst düzeyde sağlandı.
Sistemin denizde başarılı bir şekilde göreve başlamasının ardından Endonezya, ASELSAN ürünü denizaltı ve su altı akustik sistemlerine yönelik yeni taleplerde bulundu.
Yerli hava savunma ikilisi: Yerden nokta atışı!
Türk savunma sanayi son yıllarda yaptığı atakla birçok alanda başarılı projeler gerçekleştirerek hava savunma sınıfı için yeni silahlar üretiyor. Üretilen bu silahlar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine kazandırılarak Türkiye’nin gücüne güç katıyor. Yenisafak.com olarak her hafta bir yerli projeyi sizlere aktarıyoruz. Bu hafta da Aselsan tarafından üretilen Kaideye Monteli Hava Savunma Sistemleri (KMS) Atılgan ve Zıpkın’ı ele alacağız.AtılganKaideye Monteli Stinger Sistemi Atılgan, temel silah olarak Stinger füzesini kullanan, çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tüm fonksiyonları bilgisayar tarafından denetlenen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi olarak dikkat çekiyor. Taşıyıcı platform olarak zırhlı/paletli M113A2 aracının kullanıldığı sistem, nişancı, nişancı yardımcısı ve sürücü olmak üzere üç personel tarafından komuta ediliyor.Atılgan’ın temel görevi; muharebe sahasında yer alan sabit veya hareketli birliklerin, konvoyların, taktik tesislerin hava tehditlerine karşı savunmasını sağlamak. Yüksek hassasiyetteki nişan ve atış hattı stabilizasyonu sayesinde sistem, hareket halinde iken hedef arama, tespit, takip ve atış da yapabiliyor.ZıpkınZıpkın Sistemi ise Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinin sabit tesislerinin ve birliklerinin korunması için geliştirildi. Otonom kullanımın yanı sıra C3I sistemi veya diğer hava savunma sistemleri koordinasyonunda da kullanım imkânı sağlayan Zıpkın’ın Atış Kontrol Bilgisayarı, gerek donanım gerekse yazılım olarak ortaya çıkabilecek yeni görev ihtiyaçlarını da karşılayabilecek esnek bir mimariye sahip.Stinger füzelerinin yanı sıra, benzer bir çok füzenin de entegre edilebileceği Zıpkın, farklı platformlara da adapte edilebiliyor. Taşıyıcı platform olarak dört teker çekişli bir arazi aracı olan Land Rover Defender 130’un kullanıldığı Zıpkın, araç kabininde yer alan nişancı ve sürücü (nişancı yardımcısı) olmak üzere iki personelle kullanılıyor. Türk ordusunun yerli gücü Zıpkın ve Atılgan ile ateşlenen stinger füzeleri alçak irtifada hava hedeflerini hem sabit hem de hareket halinde etkisiz hale getiriyor. Gelişmiş fonksiyonlarıyla göz kamaştıran Zıpkın ve Atılgan’ın tüm fonksiyonları bilgisayar denetimli olup gece gündüz her türlü hava şartlarında hedeflere otomatik olarak füze yönlendiriyor, takip ediyor ve ateş ediyor.Denizlerin ‘Muhafız’ıTerörle mücadeleye Cobra 2 takviyesiVideo: ‘Atılgan’lar Suriye yolundaGaleri: Türk ordusunun yerli gücü: Zıpkın ve Atılgan
Denizlerin ‘Muhafız’ı
Son dönemde dünya genelinde yaşanan savaşlarda ve krizlerde elektronik harbin önemi de gün yüzüne çıktı. Ülkemizdeki birçok savunma şirketi, elektronik harp konusunda hassasiyet göstererek savunma sanayisinin güçlendirilmesi konusunda çaba sarf ediyor. yenisafak.com olarak bu hafta yerli ve milli projeler dosyamızda elektronik harp konusunun önemine değinerek, Aselsan tarafından üretilen 30 mm Muhafız Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemini ele alacağız.Türk denizlerinin müdafasında etkin rol oynayan Muhafız sistemine, termal kamera, TV kamera ve lazer mesafe ölçme cihazı takılabiliyor. Silah kumanda birimi aracılığı ile uzaktan kumanda edilebilen sistem otomatik hedef takip özelliğine ve modüler yapıya sahip.Muhafız, gece ve olumsuz görüş şartlarında çıplak gözle görülemeyen hedeflerin tespit edilmesini, hedeflerin otomatik olarak tanınmasını, takip edilmesini ve bu hedeflere atış yapılabilmesini sağlıyor.Hareket halinde yüksek isabetOptik görüş ve silah nişan hattının, sistemin monte edildiği platformun hareketlerinden etkilenmeden hedef üzerinde kalabilmesi için Muhafız’a taret stabilize edildi. Ayrıca Muhafız Sistemi tareti üzerine monte edilmiş, yan ve yükseliş eksenlerinde taretten bağımsız hareket yeteneğine sahip Hassas Stabilize Yönlendirici’ye (HSY) sahip. HSY sayesinde, uzak mesafelere atış esnasında silaha uygulanan balistik düzeltme esnasında dahi elektro-optik birimlerin hedef üzerinde kalması sağlanarak etkin vuruş yapılması mümkün oluyor.Muhafız sisteminde silah olarak çift yönlü mühimmat besleme yeteneğine sahip 30 mm Mk44 Bushmaster-II topu kullanılıyor. Ancak değişik görev ihtiyaçları için farklı mühimmatlar yüklenebiliyor.Otomatik hedef izleme özelliği ile hedefin hız ve rotasını hesaplayabilen sistem, meteorolojik koşullar, mühimmat tipi ve hedef mesafe bilgilerini dahil ederek atış sırasında otomatik balistik düzeltme uygulayabiliyor.ASELSAN tarafından üretilen 30 mm top sistemi 'MUHAFIZ' denizlerimizin müdafasında etkin rol oynuyor. pic.twitter.com/AE9RsSSGU0— Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) 5 Mart 2017 Video: ‘Muhafız’ Türk denizlerinin müdafasında etkin rol oynuyorTerörle mücadeleye Cobra 2 takviyesiTSK’nın göz bebeği ‘Poyraz’Havuzlu çıkarma gemilerinde kullanılacak
KAYNAK : Yenişafak