Anneanne geleneği kundak Japonya’da devam ediyor

Japonlar, duruş bozukluklarına ve kas sertleşmelerine karşı “Otonamaki” adı verilen bir tür “yetişkin kundağı” metodu uyguluyor. Otonamaki’yi ilk keşfeden ebe Nobuko Watanabe, ana sağlığı kemerini de icat etmişti.

Anneanne geleneği kundak Japonya’da devam ediyor

BBC’de yer alan habere göre, Otonamaki hizmeti veren kuruluşlardan Kyoko Proportion’da görevli Orie Matsuo, yöntemin, bazı kişilerin bebeklerin kundaklandığında sıkıntı duyduğu ya da klostrofobi yaşadığı yönündeki endişelerini gidermek için yapılan çalışmalarda ortaya çıktığını belirtti.

Alternatif tedavi yöntemi olarak görülen Otonamaki’nin kişilerin kalça, bacak ve omuz kaslarını rahatlattığını ve vücutlarını daha esnek hale getirdiğini söyleyen Matsuo, “Omuz ve bacaklarınızı cenin pozisyonunda kıvırarak, acıyı sırt ve kalça noktasından atıyorsunuz.” dedi.

Müşterilerinden bazısının doğum sonrası kalça kemiklerini tedavi ettirmek için geldiğini kaydeden Matsuo, 2015’te kurulan şirkette bugüne kadar 70 kişinin Otonamaki’yi tecrübe ettiğini dile getirdi.

“İyileşme hissettim”

Her bir seansın yaklaşık 20 dakika sürdüğünü söyleyen Matsuo, “Eğer insanları da aynı şekilde çarşafa sararsak, bebeklerin nasıl hissettiğini anlarlar diye düşündük.” şeklinde konuştu.

Kyoko Proportion şirketinin müşterilerinden biri de, “Sıkı sıkıya bağlandığı halde kasılmış hissetmiyorsunuz. Tam aksine, sonrasında omuzlarımda ve sırtımda iyileşme hissettim.” yorumunu yaptı.

Öte yandan, bazı müşteriler ise sosyal medya üzerinden yaptıkları yorumlarda Otonamaki terapisini “ürpertici, korku filmi” gibi ifadelerle nitelendirdi.

Karşı çıkanlar da var

Fukumoto Japon Holistik Kliniği başkanı Shimpei Fukumoto, “Böyle bir şeyi daha önce hiç duymadım. Ne yapmaya çalıştıklarını anlamadım ama bu geleneksel bir fizyoterapi yöntemi değil.” dedi.

Tedavi metoduna karşı çıkan fizyoterapist Visvanathan Ravi de kişileri kundaklama yönteminin kısa vadede olmasa da uzun vadede kas gerginliğine neden olacağını belirtti.

Ravi, “Eğer bir kişi 30 dakika o pozisyonda durursa, eminim omurga sorunları yaşayacaktır. Bu yöntem tedavi için uygun değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Otonamaki’yi ilk keşfeden ebe Nobuko Watanabe, Japonya’da yaygın olarak kullanılan popüler bir ana sağlığı kemerini icat etmişti.

Cüce bebek görenleri şaşırttı

ABD’nin Kentucky eyaletinde Matthew Riddle adındaki yedi aylık bebek, çok nadir görülen bir büyüme geriliği hastalığı ile doğdu.Minik bebeğin hastalığı ‘primordial dwarfism’ olarak adlandırılıyor. Hastalık, az rastlanan büyüme geriliği, mental gerilik ve atipik yüz görünümü ile karakterize ediliyor. Dünyaya geldiğinde 1 kilogram 300 gram ağırlığında olan Matthew şu anda yedi aylık olmasına rağmen, görenler onu yeni doğmuş bir bebek sanıyor. Hürriyet’in haberine göre; California’da tedavi altına alınan Matthew’un doktorları, küçük bebeğin karşılaşma riski olan felç, beyin anevrizması gibi hayati risk taşıyan hastalıkları engellemeye çalışıyor.

“Bebekleri kundaklamayın”

Çiğdem El, ülke genelinde “bebek kundaklama kültürünün” bulunduğunu söyledi. Bölgede de yaygın olan kundaklamanın kalça çıkığına yol açtığını ifade eden El, Hakkari’de çok fazla kundaklama sorunu yaşandığını vurguladı.Kentte çocuklarda sıkça kalça çıkığı görüldüğünü anlatan El, “Yaklaşık 2 yıldır Hakkari’de görev yapıyorum. Günde 10 yeni doğan bebeğin, altıncı haftasında kalça ultrason takiplerini yapıyoruz. Bunların 4’ünde kalça çıkığı tespit ediyoruz. Bölgede kundaklama olayı çok fazla” diye konuştu.Aileleri bu yönde sık sık uyarıp bilgilendirdiklerini dile getiren El, şunları kaydetti: “Yeni anne olan kadınlar, hem genç hem tecrübesiz oldukları için kendilerine fazla güvenmiyor. Uyarmalarımıza rağmen anneanneler, babaanneler, ‘Hayır mutlaka kundak yapmalıyız, sizleri kundakta büyüktük’ şeklinde direktifler veriyor, genç anneler de buna uyuyor. Maalesef ulaşabildiklerimiz de bu şekilde kundaklamaya devam ediyor. Büyüklerimize çağrıda bulunuyorum, tabii ki tecrübeleri çok büyük, saygı duyuyoruz ama kundak konusunda artık bilgiler değişti.”Çiğdem El, “Normalde ilk 6 aylık sürede bebeğin kalçası bacaklardan ayrık, diz bükük şekilde olması gerekirken, kundaklama, bunun tersini yapmakta. Bu şekilde de kalça çıkığı büyük oranda artmaktadır” bilgisini verdi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ