2022 Erken Emeklilik Formülü Hesaplama: Erken Emeklilik İçin Gerekenler Nelerdir? 2022 Doğum Borçlanması Ne Kadar, Askerlik Borçlanması Ne Kadar?
Emeklilik bekleyenlere hoş haber! Erken emekli olma imkanı bulunuyor. Emeklilik için belirli bir yaş ve primi doldurmak gerekiyor. Lakin …



Çalışanlar ne vakit emekli olacaklarını merak ederken, bunu öne çekmenin formüllerini de arıyor. Maddelerimize nazaran emekli olabilmek için aşikâr bir yaş, prim ve yılı doldurmak gerekiyor. Emekliliği belirleyen en değerli etmen ise sizin birinci kere sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarih.

Ayrıyeten hangi kurumdan daha çok prim ödediğiniz de değerli. Eski ismiyle SSK; Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı mensubu olmanız emeklilik tarihinizi belirliyor. Bunların birkaçından birden sigortalı olduysanız hesap farklılaşıyor. Fakat tekrar de maddelerimiz emekliliği öne çekmek açısından da kimi avantajlar sunuyor. İşte erken emeklilik için 7 formül…

1. ÇOCUKLAR AVANTAJ:
Bayan çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazandırıyor. Böylelikle yaşı ve yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor. Burada tek kural, çocukların sigortadan evvel doğmuş olması.

Erkeklerde ise askerlik mühletleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı veriyor.
Sigortalı olmadan evvel yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekiyor. Böylelikle en az 1 yaş evvel emeklilik imkanı bulunuyor.

Kısmi emeklilik de denilen prosedürde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada ise yaş kaidesi bayanlarda 58, erkeklerde ise 60’tan başlıyor.
Bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli. Sonrası için ise prim 4500’e, yıl kuralı 25’e çıkıyor.

Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sıhhat raporu alarak malulen emekli olabiliyor. En az 1800 gün prim kâfi oluyor.

Engelli çalışanlar en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş kaidesine bakılmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine nazaran 18 yıl 4680 güne kadar müddetle emekli olabiliyor.

Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları üzere mesleklerde çalışanlar sigortalılık mühletlerine belirli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkanına kavuşuyor.

Oburunun bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin de 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine ekleniyor. Bu mühlet yaş kuralından da düşülüyor.

Sigortalı olan şahıslar, er yahut erbaş olarak silah altında geçirdikleri mühletleri ve yedek subay okulundaki mühletleri borçlanabilirler. Askerlik borçlanması, borçlanılabilecek mühletlere ait primlerin SGK’ya ödenmesi ile yapılır. Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK’ya askerliğini yaptığını gösterir dokümanlarla birlikte başvurur ve sadece bu mühletlerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar.


2021’de askerlik borçlanması günlük en düşük 38,15 TL, en yüksek ise 286,20 TL olarak belirlenmişti. 2022 minimum fiyatının belirlenmesiyle askerlik borçlanması da en düşük 57.15 TL en yüksek 429 TL oldu.

Çalışma hayatından bir mühlet boyunca doğum nedeniyle uzak kalan bayanların, geriye dönük prim ödeme yapmasına imkan veren duruma doğum borçlanması denir. Böylelikle çalışmadığı müddet içerisinde üniteleri için, daha sonra toplu halde ödeme imkanı da elde edilebilmektedir. Bilhassa yapılan yeni düzenleme çerçevesinde, 3 çocuk üzerinden 6 yıl kadar prim kazanma imkanı elde edilmektedir.

Belirli başlı birtakım koşullar doğrultusunda çalışan her bayan doğum borçlanması üzerinden bu hakkı kullanabilir.
– SSK’lı (4a) olarak en azından 1 gün kadar çalışmak gereklidir.
– İşten ayrıldıktan sonra rastgele bir vakitte doğum yapmış olmak.
– Çocuğun sağ doğmuş ve yaşıyor olması.
– Doğumdan sonra 2 yıl boyunca çalışmamış ya da kısmen prim ödenmemiş olması.
Bütün bu koşulları taşıyan her çalışan bayan, 3 çocuk ismine toplamda 6 yıl kadar prim kazanma imkanı sağlayabilir.

Epeyce kolay halde doğum borçlanması hesaplaması yapılabilmektedir. Prime temel günlük çıkarına dayalı olarak gerçekleştirilen bu hesaplama, günlük yararın %32’si üzerinden gerçekleşmektedir. Bu hesaplama ile bir arada doğumdan itibaren bayanın kazandığı prim hakkı ortaya çıkar. Böylelikle toplamda 3 çocuk üzerinden en fazla 6 yıl kadar, yani 2760 gün prim kazanma imkanı elde edilir.

SGK’nın yayımladığı genelgeye nazaran doğum borçlanması 2022 yılında en düşük prim fiyatı 53 TL, en yüksek prim fiyatı ise 400 lira 32 kuruş oldu. .


