2 milyar insanın suyu yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada neredeyse 2 milyar kişinin temiz suya ulaşamadığını bildirdi. En fazla içme suyu sıkıntısının Hindistan ve Çin’de yaşandığı belirtilirken, Çin’deki suların yaklaşık yarısının kullanılamaz olduğu açıklandı.

2 milyar insanın suyu yok

Dünya Sağlık Örgütü’nün BM-Su 2017 Hıfzıssıhha ve İçme Suyu Küresel Analiz ve Değerlendirme raporunda, 2015 yılında BM’de kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamındaki su ve hıfzıssıhha hedeflerine ulaşmak için yeterince çaba harcanmadığı belirtildi.

DSÖ Halk Sağlığı Bölüm Başkanı Maria Neira, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün, yaklaşık 2 milyar kişi kanalizasyon suyu karışmış içme suyu kullanıyor, bu durum insanları kolera, dizanteri, tifo ve polio kapma riskiyle karşı karşıya bırakıyor” ifadelerine yer verdi.
Kanalizasyon suyu karışmış içme sularının her yıl ishal nedeniyle 500 bin kişinin ölümüne yol açtığına değinen Neira, kirli suyun kullanımının, bağırsak kurdu, şistozomiyaz ve trahom gibi göz ardı edilen tropik hastalıkların da başlıca sebebi olduğunu belirtti.

En çok içme suyu sıkıntısı Hindistan ve Çin’de

Geçen yıl “Science Advances” dergisinde yayımlanan bir araştırmada yarısı Çin ve Hindistan’dan olmak üzere dünya genelinde yaklaşık 4 milyar kişinin, yılda en az bir ay içme suyu sıkıntısı çektiği ortaya konmuştu.

Sıcağın olumsuz etkilerinden korunmak için halkın nehirlere akın ettiği Hindistan’da aşırı sıcakların asfaltı erittiği ve bunun yer altı suları başta olmak üzere tarım ürünlerine zarar verdiği biliniyor.

30 yıldır su içmiyor

İzmir’in Torbalı ilçesinde kafe işleten ikiz çocuk babası Taner Özev, kendi ifadesiyle 30 yıldır su içmiyor. Suya herhangi bir alerjisi olmadığını veya tiksinti duymadığını söyleyen Özev, “Kendimi bildim bileli suyla bir alakam olmadı. Devamlı gazlı içecek içiyorum. Çocukken mutlaka su içirmişlerdir ama hatırlamıyorum. Sağlık için su içmeye mecbur kalsam yine de içmem. Ölsem de su içmem” dedi.Çok terlediği zamanlar su ihtiyacı olabildiğini ancak bunu da gazlı içeceklerle karşıladığını kaydeden Özev, şunları söyledi: “Su kullanmıyorum. Kullanma taraftarı da değilim. Ağzımı çalkaladığımda tadını alıyorum. Bana çok yavan geliyor. Suyu sadece duş aldığımda, dişlerimi fırçaladığımda, yüzümü yıkadığımda kullanıyorum.””40 yaşından sonra bir şey diyemem”Oğlunu su içerken görmediğini söyleyen baba Mehmet Ali Özev ise şöyle konuştu: “Devamlı soda, kola gibi içecekler içiyor. Zararlı olduğunu kendisine söyledim ama o su içmemekte ısrar etti. 40 yaşından sonra bir şey diyemem. Bu yaştan sonra söz geçiremem. Sağlıklı olmasını isterim, Allah uzun ömür versin. Ben 80 yaşımı devirdim, onun da bu yaşa gelmesini isterim ama suyu sadece banyoda kullanıyor.””Bu yaşam şeklini değiştirmesi gerekir”Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Metabolizma Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hidayet Çatal, “Su içmeden yaşamak mümkün değil ama su ihtiyacını, sıvı gıdalarla yeterli miktarda karşılanıyorsa suyu ihtiyaç olarak duymuyor olabilir. Ancak su ihtiyacını neyle karşıladığı önemli. Eğer şekerli ve yüksek kalorili zararlı sıvıları içiyorsa bunun hem hormonal dengeye etkisi hem de metabolizma hastalıklarına, kollestrol yüksekliğine, tansiyon yüksekliğine, mide bağırsak sistemine olumsuz etkisi olacaktır. ‘Sadece çay içiyorum, kola içiyorum, meyve suyu içiyorum’ diyerek su ihtiyacını karşıladığını düşünmek doğru değil. Bu kişilerin bu içeceklerdeki maddelere bağımlı olduğunu gösteriyor. Bu yaşam şeklini değiştirmesi gerekir” dedi.Sigaranın zararları anne karnında görüntülendi

Çin’deki suların yarısı içilemez halde

Çin Su Kaynakları Bakanlığının geçen yıl 2 bin 103 kuyuyla ilgili hazırladığı raporunda da ülkedeki kuyu sularının yüzde 33’ünün sadece endüstriyel alanlarda kullanıma uygun olduğu, diğer yüzde 47’sinin ise içilemez olduğu kaydedilmişti. Raporda ayrıca şehirde kullanılan içme sularının güvenilir kaynaklardan elde edildiği ve halk sağlığını tehdit eden bir durumun söz konusu olmadığı belirtilmişti.

Çin hükümeti 2014 yılında yer altı sularının korunması ve içme suyu kalitesinin artırılması amacıyla beş yıl içinde 6 bin 900 kuyuyu aşamalı olarak kapatacağını açıklamıştı.

Uyumadan önce su içmenin faydaları + 5Tümünü Gör 09 Mayıs 2015 Diğer

Gün içinde içtiğiniz suyun dışında, uyumadan önce ve uyandıktan sonra içtiğiniz bir bardak suyun önemi daha fazla.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ