13 bin kişiye gizli idam
Beşşar Esed rejiminin, 2011-2015 yılları arasında, Şam’daki Sednaya Hapishanesi’nde 13 bin mahkumu gizli bir şekilde idam ettiği ortaya çıktı. Uluslararası Af Örgütü’nün hazırladığı raporda, “5-13 bin arası kişinin yargısız infaz edildiği tahmin ediliyor” denilerek tutukluların gece yarısı, gözleri bağlanarak ve kamyonlara bindirilerek götürüldükleri bir binada asıldıkları anlatıldı.

Uluslararası Af Örgütü, Suriye’de Beşşar Esed rejiminin, iç savaşın başladığı 2011’in eylül ayından 2015’in sonuna kadar, Şam’daki Saydnaya Askeri Cezaevi’nde, çoğunluğu sivil 5 ila 13 bin arasında kişinin yargısız infaz edildiğini duyurdu. Uluslararası Af Örgütü, “Suriye: İnsan Mezbahası: Suriye’de Saydnaya Hapishanesinde Toplu İdamlar ve İmhalar” başlıklı bir rapor yayımladı. Katliamları “hesaplanmış yargısız infaz kampanyaları” olarak adlandıran raporun, eski gardiyanlar, hakimler, doktorlar, avukatlar ve uluslararası uzmanlarla yapılan mülakatlar sonucunda kaleme alındığı bildirildi.
HAFTADA 25-50 KİŞİ!
Raporda, “Eylül 2011- Aralık 2015’te 5-13 bin arası kişinin yargısız infaz edildiği tahmin ediliyor” denildi. Tutukluların gece yarısı, gözleri bağlanarak ve kamyonlara bindirilerek götürüldükleri bir binada asılarak öldürüldüklerini aktaran raporda, “Haftada bir ya da iki kez, 20-50 kişi idam edildi” ifadesi kullanıldı.
KURBANLAR SİVİLLERDİ
Raporda, “Kurbanlar, ağırlıklı olarak hükümete karşı olduğu düşünülen sivillerdi” denilerek, şu ifadelere yer verildi: “Binlerce insan, yargısız infazla gece yarısı, azami gizlilikle topluca idam edildi. Saydnaya Askeri Hapishanesinde diğer birçok tutuklu, sürekli olarak işkence edildikten ve sistematik şekilde yiyeceksiz, susuz, ilaçsız ve tedavisiz bırakıldıktan sonra öldürüldü. Saydnaya’da öldürülenlerin cesetleri, toplu mezarlara gömüldü.”
EMİR HÜKÜMETTEN
Raporda, şunlar kaydedildi: “İdamların emri, en üst düzey hükümet yetkilileri tarafından veriliyordu. İdam cezaları, Büyük Suriye Müftüsü tarafından ya da Beşşar Esed’e vekalet eden savunma bakanı veya genelkurmay başkanı tarafından onaylanıyordu.” Uluslararası Af Örgütü, raporunda Suriye yetkililerine yargısız infazlar ile Saydnaya ve diğer tüm rejim hapishanelerindeki insanlık dışı muamele ve işkenceleri durdurma çağrısı yaptı.
Halep’te 1,8 milyon kişi susuz
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Halep şehri ve civarındaki 1 milyon 800 bin kişinin suya erişiminin olmaması nedeniyle BM’nin ciddi endişe duyduğunu söyledi. Dujarric, Halep’teki ana su kaynağının DEAŞ kontrolünde olduğu için halkın 14 Ocak’tan bu yana suya erişemediğini BM’nin kuyulardan su çıkarılabilmesi için yakıt ve tankerlerle su yardımı yaptığını ifade etti. Ulaşımı zor ya da kuşatma altındaki bölgelere insani yardım için gerekli şartların sağlanması çağrısı yapan Dujarric, ülkede 4,72 milyon kişinin ulaşımı zor bölgelerde, 643 bin 780 kişinin ise kuşatma altındaki yerlerde yaşadığını söyledi.
KAYNAK : Yenişafak